Η HSBC πληρώνει $101,5 εκατ. δολάρια για υπόθεση απάτης

Η HSBC πληρώνει $101,5 εκατ. δολάρια για υπόθεση απάτης

Η HSBC συμφώνησε να καταβάλει 101,5 εκατομμύρια δολάρια ως συμβιβασμό για να κλείσει νομική υπόθεση στις ΗΠΑ με κατηγορίες ομοσπονδιακή απάτης, λόγω «κατάχρησης» εμπιστευτικών πληροφοριών πελατών της προκειμένου να αποκομίσει κέρδη, πρακτική περισσότερο γνωστή και ως «front-running».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν η HSBC παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε σε δύο περιπτώσεις εμπιστευτικές πληροφορίες για να αποκομίσει χρηματικό όφελος.

Συγκεκριμένα, σε συναλλαγή τον Μάρτιο του 2010, μετατράπηκαν σε δολάρια ΗΠΑ περίπου 5,3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες για έναν πελάτη της τράπεζας (ο οποίος προσδιορίστηκε στα δικαστικά έγγραφα ως εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), με αποτέλεσμα ένα κέρδος 38,4 εκατ. δολαρίων για την HSBC. Σε δεύτερη συναλλαγή τον Δεκέμβριο του 2011 για την Cairn Energy PLC, μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα στο Εδιμβούργο, η HSBC μετέτρεψε περίπου 3,5 δισ. δολάρια σε βρετανικές λίρες, με αποτέλεσμα να έχει κέρδος περίπου 8 εκατ. δολαρίων.

Η πρακτική του front-running αναφέρεται συνήθως σε έναν trader ο οποίος λειτουργεί παράπλευρα από τις εντολές του πελάτη του, αγοράζοντας ή πουλώντας για δικό του λογαριασμό προκειμένου να αποκομίσει κέρδη, όταν εκτελείται μια υψηλότερη συναλλαγή. Πιο απλά, γνωρίζοντας την επικείμενη συναλλαγή για την οποία έχει δώσει εντολή ο πελάτης και τις μεταβολές που θα επιφέρει στις τιμές, επωφελείται της γνώσης αυτής κάνοντας τοποθετήσεις στο προϊόν που αποτελεί το αντικείμενο της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι σχετική ομοσπονδιακή έρευνα για τη χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών είχε οδηγήσει στην καταδίκη ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της HSBC και απαγγελία κατηγοριών εναντίον ενός δεύτερου.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου συμβιβασμού για τις νέες υποθέσεις, η βρετανική τράπεζα σύναψε τριετή συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και συμφώνησε να καταβάλει ποσό ύψους 63,1 εκατ. δολαρίων για τις ποινικές ευθύνες, να συνεχίσει να συνεργάζεται στις έρευνες, να ενισχύει το πρόγραμμα συμμόρφωσης της, καθώς και να επιστρέφει τα 38,4  εκατ. που κέρδισε. Προηγουμένως η τράπεζα είχε συμβιβαστεί για περίπου 8 εκατ. δολάρια με την Cairn Energy.