«H συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία»
JP Morgan

«H συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία»

Ως ένα εξαιρετικά βίαιο αλλά ταχύτατο φαινόμενο περιγράφει την παγκόσμια ύφεση λόγω κορονοϊού σε έκθεσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο δύο τρίμηνα.

Η έκθεση της JP Morgan με τίτλο «What the COVID-19 endgame might look like», την οποία περιλαμβάνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε χθες ο ΣΕΒ, προβλέπει ύφεση για το πρώτο τρίμηνο -12% σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο -1%, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα σημειωθεί εκρηκτική ανάπτυξη +19% και το τέταρτο τρίμηνο +4%. Στο σύνολο του 2020 η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,1%.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το πρώτο τρίμηνο, -22% το δεύτερο τρίμηνο, +45% το τρίτο τρίμηνο και +3,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το πρώτο τρίμηνο, -14% το δεύτερο τρίμηνο, +8% το τρίτο τρίμηνο και +4% το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την έκθεση της JP Morgan το σενάριο αυτό βασίζεται σε δύο υποθέσεις: Πρώτον, ότι ο κορονοϊός σταδιακά εξαφανίζεται πριν το καλοκαίρι και επιτρέπει να αρθούν οι πολιτικές lockdown (περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.), και, δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού, καθώς επιστρέφουν οι άνθρωποι στην κανονικότητα και αίρονται οι διασυνοριακοί περιορισμοί.

«Εάν ο ιός δεν εξαφανισθεί, τότε θα έχουμε μια κλασσική ύφεση μακράς διάρκειας, και εάν υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης, ή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει το σχήμα W, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων lockdown το φθινόπωρο θα οδηγήσει και πάλι σε μεγάλη και απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία της Κίνας θα δράσει ως πρόδρομος δείκτης καθώς ο πληθυσμός της επιστρέφει στην κανονικότητα», αναφέρει η JP Morgan.

Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη η εθνικοποίηση ιδιωτικών εταιρειών με στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κερδοφόρο εγχείρημα για την κυβέρνηση, εάν οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές. Από την άλλη μεριά, η εθνικοποίηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για τους ομολογιούχους εταιρικών τίτλων και για τους μικρομετόχους.