Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, 17:27

-A +A

Αναγκαία η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019, 17:27
Αναγκαία η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα
-A +A

Υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει περιθώρια μείωσης των φόρων, καθώς και αύξησης των επενδύσεων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας, τάσσεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, χαρακτηρίζοντας εφικτό, αλλά με αυξημένο ρίσκο, τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία, η οποία μάλιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι περισσότερο ευάλωτη. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στο ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, την οποία αναμένεται να επιταχύνει η ΕΚΤ, δεν «φτάνει» στην Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα στερούνται της επενδυτικής βαθμίδας, και αφετέρου στο ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να κινηθεί στη «στενωπό» που επιβάλλουν οι περιορισμοί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Το Γραφείο τονίζει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα ελληνικά ομόλογα να αναβαθμιστούν και να καταστούν επιλέξιμα σε έναν νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου για το β'' τρίμηνο του 2019, τα πρώτα δείγματα στο δημοσιονομικό μέτωπο, μετά την αξιολόγηση των επιδόσεων του α'' εξαμήνου, αναδεικνύουν κίνδυνο αποκλίσεων, χωρίς ωστόσο να διατυπώνονται εκτιμήσεις για απώλεια του στόχου. Το Γραφείο επισημαίνει πως πέραν από τους διεθνείς κινδύνους εξαιτίας των εμπορικών διενέξεων με επακόλουθο αναταραχές στις αγορές, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit, στο εσωτερικό περιβάλλον «η βασική εστία ανησυχίας αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Στο α'' εξάμηνο 2019 καταγράφεται επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που οφείλεται μεταξύ άλλων στα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες από το ΠΔΕ και το μειωμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Σημαντικό μέρος, ωστόσο», τονίζεται η έκθεση, «οφείλεται στα επεκτατικά μέτρα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να διευρυνθεί από την επιπρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ (205 εκατ. ευρώ) που νομοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση» και επισημαίνεται: «Λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 και τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμούμε ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019 παραμένει εφικτός, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι».

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα