Gizelis: Στις top 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρείες του κόσμου

Gizelis: Στις top 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρείες του κόσμου

Στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης υπάρχουν εταιρείες που κρατούν ψηλά τη σημαία της επιχειρηματικότητας. Και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό όταν επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε παραδοσιακούς κλάδους, εξελίσσονται ή «γεννούν» εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία στο κορυφαίο επίπεδο.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Gizelis Robotics (Γκιζελής Ρομποτική), μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Βοιωτία, οι ρίζες της οποίας κρατούν από το 1968. Και τούτο διότι η Gizelis Robotics ΑΒΕΕ ξεκίνησε ως εσωτερική δραστηριότητα μέσα στην εταιρεία Γκιζελής Α.Ε. την οποία είχε ιδρύσει πριν από 52 χρόνια, το 1968 ο Σταμάτης Γκιζελής, πατέρας του Βαγγέλη Γκιζελή που σήμερα ηγείται των ρομποτικών και υψηλής τεχνολογίας projects.

Η Γκιζελής Α.Ε. είναι η μοναδική κατασκευαστική εταιρεία μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλου στην Ελλάδα και ένα από τα 15 εργοστάσια συνολικά τα οποία έχουν απομείνει με παραγωγική διαδικασία στην Ευρώπη. Αναπτύσσει και εξελίσσει νέες τεχνολογίες για τη βιομηχανία της Ευρώπης, ενώ συνεργάζεται με μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Προ ημερών, αίσθηση έκανε η παγκόσμια διάκριση για την Gizelis Robotics, που επιλέχθηκε μέσα στις πέντε πρώτες νεοσύστατες εταιρείες ρομποτικής, ανάμεσα σε 589 σε όλο τον κόσμο! Οι αναλυτές καινοτομίας της StartUs Insights εξέτασαν πρόσφατα αναδυόμενες τεχνολογίες από 589 ανερχόμενες και νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται σε ρομποτικές λύσεις και εφαρμογές για τον μεταποιητικό και βιομηχανικό τομέα. Αυτή τη φορά, επέλεξαν πέντε εταιρείες ρομποτικής ανάμεσα στις οποίες είναι η Gizelis Robotics.

H πλατφόρμα StartUs Insights καλύπτει 1.116.000+ νεοσύστατες και αναδυόμενες εταιρείες και εξετάζει την καινοτομία στον τομέα της ρομποτικής στη γενική βιομηχανία. Γι' αυτήν την έρευνα, εντόπισαν 589 σχετικές λύσεις και επέλεξαν τις τοπ 5 με την πιο καινοτόμα τεχνολογική υπεροχή. Η Gizelis Robotics επιλέχθηκε με βάση την ρομποτική εφαρμογή συγκόλλησης με το ρομπότ Roboweld το οποίο αυξάνει την παραγωγικότητα με την υψηλή του ακρίβεια.

Η Gizelis Robotics «γεννήθηκε» μέσα στη μητρική Γκιζελής, αξιοποιώντας εμπειρία, τεχνογνωσία, πρώτες ύλες και αντιπροσώπους και κατασκευάζει ρομπότ, όπως και διάφορους βραχίονες υψηλής τεχνολογίας, τους οποίους διαθέτει σε βιομηχανίες πάσης φύσεως σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Β. Γκιζελής: Παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Industry 4.0 και Smart Factory

Η Gizelis είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που πραγματοποιεί όλα τα είδη εφαρμογών όπως παλετοποίηση, συσκευασία, συγκόλληση, μηχανουργική κατεργασία, εξυπηρέτηση μηχανών, βαφή, λείανση, αυτόματο στραντζάρισμα κ.ά. Όλα αυτά μέσω ρομποτικών εφαρμογών.

Μιλώντας στο Liberal.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της Gizelis Robotics Βαγγέλης Γκιζελής τονίζει πως «δεν πουλάμε “ξερά” ρομπότ ή βραχίονες, αλλά παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε επίπεδο Industry 4.0 και του Smart Factory, με στόχο το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Μέσω του Internet of Things (IoT), συνδέουμε όλες τις συσκευές και όλα τα μηχανήματα μιας επιχείρησης ώστε να επικοινωνούν διαρκώς και on line κάθε στιγμή, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των εργαζομένων. Μαζεύουμε όλα τα δεδομένα σε μια πλατφόρμα και διοχετεύουμε τη… γνώση σ' όλη την παραγωγή. Αναλαμβάνουμε ως integrators μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες καθιστώντας τες λειτουργικότερες, με μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο».

Παράλληλα, η εταιρεία απασχολεί νέους επιστήμονες και εξειδικευμένους προγραμματιστές, ενώ επαναπαρτίζει  και επιστήμονες για να εργαστούν σε  αυτήν.

Μιλώντας για την ανάπτυξη της εταιρείας ο κ. Γκιζελής τονίζει ότι το 2019 το Group είχε έναν κύκλο εργασιών περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί 100 εργαζόμενους.

«Μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε πλήρως εργοστάσια εκ του μηδενός», τονίζει ο κ. Γκιζελής, προσθέτοντας πως «τα οφέλη για το εργοστάσιο είναι μετρήσιμα, εμφανή και κοστολογημένα εκ των προτέρων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του αποτελέσματος που αναμένουμε προς όφελός του. Με τον τρόπο αυτό μπορεί το εργοστάσιο να επιτύχει αύξηση παραγωγής, καλύτερη τυποποίηση προϊόντος, μείωση λειτουργικών εξόδων και μάλιστα όλα αυτά ταυτόχρονα.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, το 70% των εργοστασίων που χρησιμοποιούν ρομποτικά συστήματα και αυτοματοποιημένους βραχίονες, είναι της εταιρείας. Το 2018 ηπολησε περίπου 200 μηχανήματα-συστήματα σε όλον τον κόσμο. Η παραγωγή γίνεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας από το 2008, σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο.

H Gizelis Robotics συνεργάζεται με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες στην αγορά ρομποτικών συστημάτων και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των εταιρειών YASKAWA και MIR (Mobile Industrial Robots), ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει συνδυαστικά customized software in house solutions που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα για τα ρομποτικά συστήματα της εταιρείας MOTOMAN, η οποία ανήκει στο γκρουπ της YASKAWA και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ρομποτικών συστημάτων παγκοσμίως (2.000 ρομπότ τον μήνα).

Η επένδυση από το Brookstreet Equity Partners

Μέσα στο 2019 το βρετανικό επενδυτικό fund Brookstreet Equity Partners προχώρησε σε επένδυση στην Gizelis Robotics όπως και σε δύο ακόμη ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (NanoPhos και Terracom), με στόχο να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Η συμφωνία συνδυάζει χρηματοοικονομική και εμπορική υποστήριξη της Brookstreet και στόχο έχει την διεθνή ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας.

Οι δυο εταιρείες συμφώνησαν στην υλοποίηση επενδύσεων για την προώθηση και την διεύρυνση των ρομποτικών λύσεων της Gizelis Robotics σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ιστορικό της Γκιζελής Α.Ε.

Η μητρική εταιρεία Γκιζελής Α.Ε. ιδρύθηκε το 1968 από το Σταμάτη Γκιζελή, και συνεχίζει έως και σήμερα, ως εξειδικευμένη βιομηχανία, κατασκευής μηχανημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων, για το κλάδο της επεξεργασίας λαμαρίνας. Έχει εξάγει μηχανήματα και βραχίονες σε 55 χώρες, εκ των οποίων στις 35 από αυτές έχει ενεργή παρουσία μέσω αντιπροσώπευσης.

Σήμερα είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου της διεθνώς, με δραστηριότητες που ξεκινούν από το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και συνεχίζουν έως την πλήρη παραγωγή μηχανημάτων για την επεξεργασία λαμαρίνας. Διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο αντιπροσώπων και συνεργατών, σε όλο το κόσμο, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, για την επεξεργασία λαμαρίνας.