Γιατί όλα δείχνουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να μαζέψει και πάνω από 1,2 δισ  - Κλειδώνουν σήμερα τιμή και όγκος νέων μετοχών

Γιατί όλα δείχνουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να μαζέψει και πάνω από 1,2 δισ - Κλειδώνουν σήμερα τιμή και όγκος νέων μετοχών

Το εύρος για τον όγκο των νέων μετοχών και για τη τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ εγκρίνονται από το σημερινό της Διοικητικό Συμβούλιο. Το βιβλίο προσφορών μπορεί να ανοίξει και την ερχόμενη Τρίτη, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η επιχείρηση μπορεί να μαζέψει ακόμη και πάνω από 1,2 δισ ευρώ. Όσο για την τιμή που θα οριστεί για την έκδοση, η συμφωνία με τη CVC Capital και τα μέχρι 9 ευρώ αποτελούν έναν «οδηγό» για το που αυτή μπορεί να κινηθεί. Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η μετοχή διαπραγματεύονταν νωρίτερα γύρω στα 9,23 ευρώ, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει στα 9,39 ευρώ.

Στον απόηχο της συμφωνίας με τη CVC που μπαίνει στην αύξηση με 395 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 10% και με ρήτρα διακράτησης για έξι μήνες, η διοίκηση έχει «τρέξει» συμφωνίες και με άλλους επενδυτές για χαμηλότερα πακέτα. Στα ονόματα που ακούγονται συγκαταλέγονται η Blackrock, αλλά και η EBRD, που λέγεται ότι διαπραγματεύονταν είσοδο με 75 εκατ ευρώ. Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, η CVC Capital θα είναι ο ένας και μοναδικός βασικός επενδυτής (cornerstone). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδώσει η ΔΕΗ ακούγεται ότι θα είναι μεταξύ 130-150 εκατομμυρίων. Εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε γίνεται σαφές ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να μαζέψει ακόμη και πάνω από 1,2 δισ ευρώ. Εννοείται ότι το που ακριβώς θα κλείσει η αύξηση, θα καθοριστεί από την υπερκάλυψη της έκδοσης (750 εκατ ευρώ το αρχικό ποσό), ανάλογα με την οποία η επιχείρηση θα κτίσει και το τελικό ποσό.

Στις εκκρεμότητες που καλείται να κλείσει το σημερινό ΔΣ (συνεδριάζει στις 5 μμ) συγκαταλέγονται τόσο η ενδεχόμενη συμμετοχή στην αύξηση του Δημοσίου - δεν μπορεί να πέσει κάτω του 33,3% έναντι του σημερινού 51%, όσο και η εκκρεμότητα ως προς τα αν θα δοθεί δικαίωμα προτεραιότητας των παλαιών μετόχων. Εδώ και καιρό διαρρέεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ωστόσο ένα ερώτημα είναι από ποια ημερομηνία και μετά κατοχυρώνεται το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Έπεται, η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η απόφαση για άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα μπορούσε να συμβεί και την Τρίτη. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτή της Alpha Bank, το book building είχε τρέξει για δυο ημέρες και είχε αρχίσει τρεις ημέρες μετά το πράσινο φως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.