Για λίγους η αύξηση του ορίου στους ακατάσχετους λογαριασμούς

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, 00:02 - Τελευταία ενημέρωση: 14:17
-A +A
Για λίγους η αύξηση του ορίου στους ακατάσχετους λογαριασμούς

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα ήταν η τροπολογία που προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Και αυτό καθώς ούτε το 1% από τους 1,2 εκατ. οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους έχουν μπλοκαριστεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα επωφεληθούν. Δηλαδή, πολύ κακό για το τίποτα. Για να κερδίσει κάποιος οφειλέτης την αύξηση του ακατάσχετου ορίου θα πρέπει να πληρώνει δόσεις ύψους 500 ευρώ. Δηλαδή, να μη ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων όπου η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ, εκτός και εάν τα χρέη του είναι τόσα μεγάλα που αναγκαστικά δικαιολογούν ποσά 500 ευρώ μηνιαίως.  

Επίσης, με βάση τις πληροφορίες από τις τράπεζες το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή της αίτησης θα καθυστερήσει και υπολογίζεται ότι η ενεργοποίηση του ακατάσχετου ορίου θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο  πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Παραδείγματα

1. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει χρέη 4.000 ευρώ και ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 333 ευρώ το μήνα. Ο ανωτέρω φορολογούμενους δεν έχει κανένα όφελος από τη ρύθμιση και θα παραμείνει με το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.

2. Στην περίπτωση που κάποιος εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 5.000 ευρώ. Το χρέος του θα αποπληρωθεί σε 120 δόσεις καταβάλλοντας κάθε μήνα 42 ευρώ. Ο ανωτέρω φορολογούμενος, του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία δεν θα δει καμία διαφορά. Εφόσον έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει ποσό έως 1.250 ευρώ το μήνα. Ο λογαριασμός θα παραμείνει μπλοκαρισμένος μέχρι το τέλος της ρύθμισης.

3. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.200 Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ το μήνα. Το ακατάσχετο όριο από τα 1250 ευρώ θα ανέλθει στα 2550 ευρώ (850 Χ 3). Όσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο.  Για παράδειγμα ο πολλαπλασιαστής στην έκτη δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φθάνει τα 3.230 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις για παράδειγμα στη 10 δόση ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα