ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο διάδρομο απογείωσης για την πρώτη θέση στον τομέα της Ενέργειας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο διάδρομο απογείωσης για την πρώτη θέση στον τομέα της Ενέργειας

Τη χρηματιστηριακή εβδομάδα  που διανύουμε την παράσταση κλέβει η Αlpha Bank ,καθώς χθες εισήχθησαν οι μετοχές από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ( 800 εκατ.) με  αναβάθμιση της μετοχής στον δείκτη ΜSCI, ενώ αύριο είναι η ημερομηνία εφαρμογής των αλλαγών που θέτει ο Οίκος FTSE/Russell για τις νέες μετοχές που προκύπτουν μετά την Α.Μ.Κ. της Alpha Bank.  Έτσι ο τίτλος ολοκλήρωσε χθες τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας με διακίνηση 222.750.726 τεμαχίων, οδηγώντας σε ψηλά επίπεδα τη συνολική συναλλακτική δραστηριότητα του χρηματιστηρίου. 

Η αγορά συνεχίζει να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς με τις αποκοπές μερισμάτων και τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων που αντλούν ρευστότητα, αλλά οι ειδήσεις που έρχονται προϊδεάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι στην εγχώρια αγορά.

Η σημαντικότερη επιχειρηματική είδηση των ημερών  είναι  η συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.) στην οποία κατέληξε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum.

O όμιλος ΗΡΩΝ  ένας από τους κορυφαίους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με περισσότερους από 270.000 πελάτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) σε όλη την Ελλάδα  ιδρύθηκε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πριν από 20 χρόνια κι ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προχώρησε στην επένδυση και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ Ι) στην Ελλάδα το 2004. Σήμερα, διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην περιοχή της Βοιωτίας (ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ), η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε περίπου 600 MW. 

Έτσι με την πλήρη εξαγορά τους, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δρομολογεί  την απογείωσή του ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος της χώρας στον τομέα της ενέργειας, καθώς διευρύνει τη θέση που κατέχει, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα οικονομικά του μεγέθη με την ενοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΗΡΩΝ. Καταλυτική υπήρξε η απόφαση των Γάλλων της ENGIE να περιορίσουν τη διεθνή έκθεσή τους στις συμβατικές μορφές ενέργειας.

Mέσω  πράσινων προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης, που διαθέτει η ΗΡΩΝ  δίνεται η δυνατότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων να καταναλώνουν ρεύμα, το οποίο παράγεται 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το γεγονός ότι ο Όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι ο βασικός μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακή που είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο της παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, σηματοδοτεί την μετατροπή του Ομίλου σε καθετοποιημένο Ομιλο παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα  ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο πελατολόγιο.

Στον τομέα του φυσικού αερίου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τη Motor Oil σκοπεύει να κατασκευάσει και τρίτη στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει επενδυτικό πλάνο για νέα έργα συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία τα 5 GW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης παραγωγού. Προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών έργων, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,7 GW, από τα οποία το 1,1 GW έχει λάβει ήδη βεβαίωση παραγωγού και τα υπόλοιπα ωριμάζουν αδειοδοτικά.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι  η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει έτοιμα σχέδια υπό ανάπτυξη, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2 GW (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση), που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε την είσοδο, στο πρώτο εξάμηνο, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Μαριάννας Λάτση, που ο Πρόεδρος Γ. Περιστέρης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης».

ΓΕΚΤΕΡΝΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή διορθώνει από τα υψηλά των 10,64 ευρώ, προσεγγίζοντας τον απλό κινητό μέσο όρο των  30 εβδομάδων και έχοντας ήδη συναντήσει την στήριξη των 9,16 ευρώ. Θετική διαγραμματική εξέλιξη, θα αποτελέσει η ανοδική διάτρηση των 9,58 ευρώ, που θα προσδώσει νέα δυναμική προς τα τοπικά υψηλά των 10,20 ευρώ, πριν τα υψηλά των 10,64 ευρώ. Στο αρνητικό σενάριο, η ζώνη 8,80-8,93 ευρώ παρέχει σημαντική στήριξη, με την μεγάλη γραμμή τάσης Κ100 από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020 να οριοθετεί την μεσομακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της μετοχής. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.