Γ. Στουρνάρας: Ο συμβιβασμός με τη Siemens ήταν επωφελής

Γ. Στουρνάρας: Ο συμβιβασμός με τη Siemens ήταν επωφελής

Καμία ευθύνη δεν φέρει ο Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις παρεμβάσεις των βουλευτών στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εξετάζει την σχετική υπόθεση, την ώρα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την ακρόασή του υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός ήταν επωφελής για την χώρα μας.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, διεγράφησαν οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων προς Siemens, η Siemens έχει δώσει 90 εκατομμύρια σε υποτροφίες στο ΙΚΥ και scanners στην υγεία, ενώ η εταιρεία έχει εκπληρώσει την επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα λέγοντας ότι ανακεφαλαιοποίησε τη Siemens Ελλάδας με 157 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα τόνισε ότι απομένει επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία γίνεται γόνιμη συζήτηση. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή και να πει στη Siemens τι θέλει. Εγώ είχα προκρίνει την κατασκευή εργοστασίου βιομηχανικού λογισμικού» τόνισε χαρακτηριστικά.  Σε ότι αφορά τα δύο δις που υποστηρίζουν ορισμένοι ότι ήταν η ζημιά της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το ποσό δεν μπορεί να ισχύει, καθώς ο τζίρος της εταιρείας θα έπρεπε να φτάνει τα 20 δις ευρώ!

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλέστηκε απόφαση που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα από το Συμβούλιο της Επικρατείας από την οποία προκύπτει ότι ο «νομοθέτης δέσμευσε τον Υπουργό Οικονομικών να θέσει σε ισχύ τους όρους της συμφωνίας». «Επίσης έκρινε ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν μπορούσε να αλλάξει τους όρους της σύμβασης», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας. Με την τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά συμφώνησε και η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Εάν εσείς λάβατε αυτό το κείμενο και ζητήσατε την γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τότε σε  αυτό τελειώνει και η αρμοδιότητά σας», είπε, ενώ αντίστοιχη ήταν η θέση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού ζήτησε εκ νέου να παραστεί ενώπιον της επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας προέβη «σε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια»! «Εάν ήθελε η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να την καταγγείλει. Δυστυχώς πίσω από τα μεγάλα σκάνδαλα κρύβονται γερμανικές εταιρείες. Οι ύποπτες δραστηριότητας της Siemens είναι από το 1926», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟK.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου διευκρίνισε: «Ήταν επιταγή του νομοθέτη, θα την υπέγραφε οποίος και να ήταν υπουργός. Εκτελεί διαταγή του νομοθέτη». Τέλος, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στους βουλευτές ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε καμία πίεση από την γερμανική πλευρά, αλλά υπήρχαν πολλές εσωτερικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία. 

Α. Δ.