Γ. Στουρνάρας: Η Ευρώπη ρισκάρει μια νέα κρίση χρέους

Γ. Στουρνάρας: Η Ευρώπη ρισκάρει μια νέα κρίση χρέους

Την αναγκαιότητα λήψης συντονισμένων μέτρων τόνωσης της οικονομίας εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης χρέους, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν τον δρόμο της ΕΚΤ.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης να σταματήσουν τις διενέξεις και να δημιουργήσουν μία «ισχυρή συμμαχία» στη μάχη ενάντια στο κορονοϊό, ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, παρά την αντίθετη στάση των κρατών με συντηρητικότερη δημοσιονομική πολιτική.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», τόνισε ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν γίνεται βασικό στοιχείο προσδιορισμού των ενεργειών μας να είναι ο προβληματισμός για ζητήματα ηθικού κινδύνου».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή και συντονισμένη απάντηση στην κρίση, παρά το γεγονός πως έχουν προβεί στις ανακοινώσεις δημοσιονομικών πακέτων πολλών εκατοντάδων δισ. σε εθνικό επίπεδο.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη στάση της Γερμανίας, η οποία αντιτίθεται στην έκδοση «κορονο-ομόλογων», καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο η χώρα της να αναγκαστεί να αναλάβει ευθύνες για δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν χώρες της Ευρωζώνης με πιο αδύναμες οικονομίες, ενώ σε αντιδιαστολή έρχεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει αντιταχθεί σθεναρά στην πρόταση να ζητηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που λειτουργεί ως το κοινό ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

«Κοινός εχθρός»

Εν συνεχεία, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αντίθεσή του ώστε να καταστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ΣταθερότηταςESM το βασικό όχημα για την παροχή βοήθειας στο πλαίσιο της κρίσης, σημειώνοντας πως «ο ESM έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει», ωστόσο οι πιστωτικές γραμμές που συνοδεύονται από όρους δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο μέσα στη δίνη μιας πανδημίας και «δεν μπορεί να γίνει χρήση τους σε αυτές τις συνθήκες», ενώ υπογράμμισε πως «η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί κοινή δράση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό", πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε πως ακόμη ότι τα επίπεδα δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% λόγω της κατακόρυφης αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο η ποιότητα των assets που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών να υποβαθμιστεί, ενώ και τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να αυξηθούν.

«Ζητήματα βιωσιμότητας χρέους πιθανόν να επανέλθουν στην επιφάνεια όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει και κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης», κατέληξε ο διοικητής της ΤτΕ. «Η ΕΚΤ έχει δείξει ευλυγισία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».