Γ. Στουρνάρας: Μείωση φόρων και πλεονασμάτων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη

Γ. Στουρνάρας: Μείωση φόρων και πλεονασμάτων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη

Έτος σημαντικών προκλήσεων χαρακτηρίζει το 2019 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επομένως περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι κίνδυνοι, εγχώριοι και εξωτερικοί, παραμένουν, ενώ επισημαίνει ότι η μείωση φόρων και πλεονασμάτων είναι απαραίτητη για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

«Το ζητούμενο είναι όχι μόνο η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, αλλά και η σημαντική ενίσχυσή της, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και προειδοποιεί ότι οι προοπτικές ανάπτυξης το 2019 θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα από την πορεία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αλλά και από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Ιδιαίτερα στο εγχώριο περιβάλλον, η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων, αποτελεί το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα.

Επίσης, στους εγχώριους κινδύνους περιλαμβάνονται και η υψηλή φορολόγηση και γενικότερα το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και τυχόν ανάκληση μεταρρυθμίσεων ή καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

«Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς ο δημοσιονομικός κίνδυνος που ελλοχεύει για το 2019 από ενδεχόμενες πιέσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση ενόψει του εκλογικού κύκλου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει πως συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εξής αλληλένδετες προκλήσεις:

- Μείωση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού ρόλου του και
- διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας.

«Αν και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζεται βελτιωμένος, δεν είναι ικανός ώστε να επιτευχθεί σύντομα σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματός τους», συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ομιλία του διοικητή της ΤτΕ.