Γ. Σταθάκης: Προς νέα παράταση οδεύει ο διαγωνισμος ΔΕΗ για λιγνίτες

Γ. Σταθάκης: Προς νέα παράταση οδεύει ο διαγωνισμος ΔΕΗ για λιγνίτες

Του Γιώργου Φιντικάκη

Παράθυρο για παράταση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, αφήνει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Ταυτόχρονα ενημέρωσε για τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας του Αμυνταίου στην Φλώρινα παρά το γεγονός ότι οι ώρες ζωής της έχουν ήδη συμπληρωθεί και η Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει κάποια παράταση. Όπως ο ίδιος είπε παρόλα αυτά υπέγραψε πρόσφατα σήμερα σχετική υπουργική απόφαση.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη διάρκεια παρουσίασης του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μέχρι και το 2030 με τον κύριο Σταθάκη να χαρακτηρίζει φυσιολογική τις ολιγόμηνες παρατάσεις, ανάλογα όπως είπε και με τα αιτήματα των επενδυτών που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τις μονάδες της ΔΕΗ.

Αναφορικά με την δημιουργία νέας μονάδας στην Μελίτη Φλώρινας ο κύριος Σταθάκης απάντησε ότι ασφαλώς και χώρα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030 αρκεί νωρίτερα να έχει προηγηθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπολοίπων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για την τύχη της μεγάλες διασυνδέσεις της Κρήτης με την Αττική και για τις ενστάσεις που έχουνε γύρη οι Βρυξέλλες στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει διαδικασία μονομερώς από τον Αδάμη ο κύριος Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι διαφωνίες είναι θέμα χρόνου να επιλυθούν.

Τέλος για το πρόβλημα εφοδιασμού που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Κρήτη στο μεσοδιάστημα 2020, καθώς ναι μεν θα έχει υλοποιηθεί η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο, ωστόσο θα πρέπει να αποσυρθούν οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ με 2022 όποτε και θα χει τελειώσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης,  απάντησε: «Η Κρήτη δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Εξετάζουμε λύσεις με βάση σχέδια που επεξεργάζεται η ΡΑΕ. Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε παράταση της λειτουργίας ντιζελοκίνητων μονάδων της ΔEH»