Γ. Σταθάκης: Μέχρι το 2022 βιώσιμο το χρέος

Γ. Σταθάκης: Μέχρι το 2022 βιώσιμο το χρέος

"Το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2022 και μετά θα χρειαστούν νέες συνομιλίες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

"Μέχρι το 2022, το χρέος θα είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια όμως, θα χρειαστεί ένα νέο γύρο συνομιλιών", δήλωσε ο υπουργός σε ομιλία του σε ένα γερμανικό-ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα περάσει τις μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φορολογικό από τη Βουλή, χωρίς προβλήματα αμέσως μετά την αξιολόγηση, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου.

Ακόμη, δήλωσε πως ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ήταν μη ρεαλιστικός κι έτσι η Ελλάδα τώρα στοχεύει στα 15 δισ. ευρώ, ενώ τελικά μπορεί να είναι ακόμη λιγότερα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν σημαντική απαίτηση από την πλευρά των δανειστών ωστόσο έχουν αποκομίσει πενιχρά έσοδα μέχρι στιγμής λόγω των αντιστάσεων αλλά και της γραφειοκρατίας που έχουν συναντήσει.

Ακόμη,"εκτός τόπου και χρόνου" χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τα "παραπλανητικά", όπως υπογραμμίζει, δημοσιεύματα περί "ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος".

Ο υπουργός δήλωσε από το Βερολίνο: "Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα".

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως "βλέπει" ισχυρή κυκλική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, ενώ εκτίμησε πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη το β'' εξάμηνο. Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως οι ελληνικές αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να αποφέρουν 7-8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει", απαντάει η Νέα Δημοκρατία

Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι "παρωδία», υποστηρίζει η ΝΔ με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή όσα είπε ο κ. Σταθάκης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε:

«Χθες, στην Αθήνα, ο κ. Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα.
Σήμερα, στο Βερολίνο, ο κ. Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι “το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022”. Ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτή η Κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει". "Είναι παρωδία. Είναι επικίνδυνη. Πρέπει να φύγει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σχολίασε την χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων τον Πρωθυπουργό ότι «συνέχισε να λέει ψέματα»:

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Χθες, θέσαμε στον κ. Τσίπρα επτά ερωτήματα. Δεν απάντησε σε κανένα.
Αντίθετα, στη χθεσινή “περί ανοησίας” διάλεξή του, συνέχισε τα ψέματα.
Μιλούσε για φορολογικές ελαφρύνσεις, την ώρα που ετοιμάζει μέτρα 5,5 δις ευρώ.
Περηφανευόταν για το Μνημόνιό του και πανηγύριζε για δήθεν μεγάλες επιτυχίες του 2015.
Εκείνες που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, στη νεκρή αγορά, στη μόνιμη πια ανεργία, στην απελπισία του πολίτη. Ποιος τον πιστεύει;».