8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Γ. Σταθάκης: Έχουμε ιδεολογικές συγγένειες με το Κίνημα Αλλαγής

Γ. Σταθάκης: Έχουμε ιδεολογικές συγγένειες με το Κίνημα Αλλαγής

«Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε πολλά κοινωνικά και άλλα θέματα, εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχής, διότι περάσαμε πολλά δύσκολα θέματα στα οποία είχαμε διαφωνίες, με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγαλύτερες συγγένειες ιδεολογικές, όπως αποδείχθηκε και χθες στη Βουλή, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, θέματα δικαιωμάτων κ.ά. με το Κίνημα Αλλαγής». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ενώ σε ερώτηση εάν αισθάνεται άνετα όταν ένας εταίρος βουλευτής έχει ομοφοβικές απόψεις, απάντησε: «Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα, το γνωρίζετε αυτό και το φαντάζεστε».

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων θα έχει ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου για να αποφευχθεί μια «κερδοσκοπική» αγορά έναντι ενός μακροχρόνιου επενδυτή που είναι και η επιθυμητή λύση αυτού του θέματος, ενώ επανέλαβε επίσης ότι το κράτος δεν θα πουλήσει το σύνολο των μετοχών του, ενώ στον τομέα των υδρογονανθράκων ο ιδιώτης θα έχει τη μειοψηφία.

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (TAP, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, διασυνδέσεις κ.ο.κ.) επισημαίνοντας ότι «ο ενεργειακός κλάδος μετατρέπεται σε ένα πεδίο στο οποίο η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων είναι πολύ υψηλή και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».

Ερωτηθείς για διαφορετικές εκτιμήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετά το πρόγραμμα περίοδο σε ό,τι αφορά συμφωνίες με τους θεσμούς σχετικά π.χ., με τις συντάξεις ή το αφορολόγητο, δήλωσε: «εκτιμώ ότι όλων τα μάτια είναι προσανατολισμένα στο να κλείσουμε το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου κι αυτή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης. Η επόμενη μέρα έχει χώρο και χρόνο και θέματα που πρέπει να συζητηθούν, υπό το βάρος, όμως, των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας. Δεν νομίζω να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο ζήτημα, αναπτύσσεται ένας διάλογος για θέματα για τα οποία η Ελλάδα προχωράει, θέλει να κλείσει το πρόγραμμα, θα το κλείσει το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου. Υπάρχουν θέματα τα οποία αφορούν δεσμεύσεις για το 2019 και 2020, τα οποία όμως εκ των πραγμάτων αφορούν δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι μάλλον άγονη η συζήτηση για την επόμενη μέρα ως προς τα θέματα αυτά».

 

Φωτογραφία: Ιntime