Γ. Βρούτσης: Έρχονται ο e-ΕΦΚΑ και η ψηφιακή σύνταξη - Τι αλλάζει

Γ. Βρούτσης: Έρχονται ο e-ΕΦΚΑ και η ψηφιακή σύνταξη - Τι αλλάζει

Ως επανάσταση χαρακτήρισε ο Γ. Βρούτσης το νέο σύστημα έκδοσης σύνταξης, που θα τεθεί σε λειτουργία από τον προσεχή Ιούνιο, με τον υπουργό Εργασίας να τονίζει ότι θα ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συντάξεις, οι οποίες  θα «συστεγαστούν» στον e-EΦΚΑ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «στο τέλος του 2021 μ αρχές του 2022, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για τις συντάξεις», καθώς θα επέλθει μια διοικητική και οργανωτική ενοποίηση των κυρίαρχων υπηρεσιών.

«Μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός, «για να βγει μια σύνταξη ασχολούνταν τρεις υπηρεσίες: Πλέον θα ασχολείται μόνο ένας», και προανήγγειλε την ηλεκτρονική διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με όλα τα αρχεία του κράτους.

Αναφερόμενος στον χρόνο που θα απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η ψηφιακή αίτηση θα έχει άμεση απάντηση, δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο που θα απαιτείται. Το πρώτο βήμα θα γίνει την 1η Ιουνίου του 2020, με τον κ. Βρούτση να θέτει ως στόχο 1 στις 3 αιτήσεις για σύνταξη να γίνεται ψηφιακά. Μέχρι τα μέσα του 2021, ο στόχος είναι το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Σχολιάζοντας το νέο ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «με απόλυτη ελευθερία ο κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει στην αρχή κάθε έτους, μία από τις έξι κατηγορίες που έχει μπροστά του» για τις εισφορές. «Θα πρέπει να το ακολουθούν κατά γράμμα, γιατί ο e-efka θα βγάζει εκκαθαριστικά βάσει αυτού» τόνισε.

Ο κ. Βρουτσης πρόσθεσε πως τους ελεύθερους επαγγελματίες «τους συμφέρει να πάνε στην πιο υψηλή ελεύθερη κατηγορία, γιατί θα πάνε σε υψηλότερη σύνταξη για δύο λόγους. Και μέσα από την ανταποδοτικότητα (με 30 χρόνια +1) και δεύτερον γιατί γίνεται πράξη ένα αίτημα ετών, για πρώτη φορά. Ιδιες υπηρεσίες υγείας, ίδια εισφορά».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ, την επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων», ενώ όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε ότι «αύξηση θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Όσοι ξέρουν ότι τους έχει κοπεί στα 1.300€ κύρια κι επικουρική. Θα δουν άμεσα όλοι λεφτά, από 5 έως 200€ και μεσοσταθμικά περίπου 99,5€. Αυτό θα είναι το εύρος της επικουρικής».