Φούρνοι Βενέτη: Από τα εξώδικα και το κλείσιμο καταστημάτων, στην ανάπτυξη το 2021

Φούρνοι Βενέτη: Από τα εξώδικα και το κλείσιμο καταστημάτων, στην ανάπτυξη το 2021

Στο τέλος του προηγούμενου έτους η διοίκηση της Βενέτης ανακοίνωσε το κλείσιμο πέντε καταστημάτων της. Αν και το πρώτο δίμηνο του 2020 η χρονιά μπήκε με το δεξί για τη γνωστή αλυσίδα, μετά ήρθε η πανδημία, η οποία είχε αρνητικές επιπτώσεις. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έστελναν εξώδικα για τα μισθώματά τους και αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ οδήγησε στο κλείσιμο πέντε καστημάτων της αλυσίδας.

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έστελναν εξώδικα, καθώς ήθελαν να καταβάλουμε μεγαλύτερα ενοίκια. Στην ουσία αξίωναν με εξώδικα την καταβολή ολόκληρων των ενοικίων και όχι του 60%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν υπήρξε ξεκάθαρη ρύθμιση σχετικά με το ποιους μήνες αφορούσε η έκπτωση 40%» δηλώνει στο Liberal Markets ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Η εταιρεία είδε τις πωλήσεις να μειώνονται έως 50% σε ορισμένα σημεία πώλησης  το 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έθιξαν τον πυρήνα των πελατών της Βενέτης, που δεν είναι άλλος από τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Η κίνηση κατέγραψε πτώση έως και 50% σε ορισμένες περιοχές. Στο κέντρο της Αθήνας η πτώση ήταν μεγαλύτερη, συγκριτικά με την περιφέρεια. Aυτή η συρρίκνωση των πωλήσεων οφείλεται στη δραματική μείωση του τουρισμού, όπως και στο λουκέτο στο λιανεμπόριο» εξηγεί ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Το δίσεκτο 2020 για την εταιρεία ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μπορεί «τα καταστήματα που έκλεισαν να μην ανοίξουν ξανά» όπως παραδέχεται ο CEO της εταιρείας, όμως η γνωστή αλυσίδα για το 2021 επιμένει στο αναπτυξιακό της πλάνο. «Το 2020 μπορεί να έκλεισε με πτώση τζίρου 40%, όμως το 2021 θα ανοίξουμε 10 νέα καταστήματα. Περισσότερα θα ανακοινωθούν σε επίσημη συνέντευξη τύπου που θα διοργανώσουμε τον Φεβρουάριο. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν υποχωρήσει η εξάπλωση του κορονοϊού και επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, τότε θα αρχίσει και το άνοιγμα των καταστημάτων» επισημαίνει ο CEO της Βενέτης.

Η εταιρεία για το 2021 σχεδιάζει ενίσχυση του καναλιού χονδρεμπορίου και supermarket. Μία δραστηριότητα της Βενέτης που δεν είναι το ίδιο γνωστή με τον b2c κλάδο δραστηριότητας της επιχείρησης, είναι αυτή του χονδρεμπορίου. Η εταιρεία προμηθεύει supermarket και χονδρέμπορους, δηλαδή στην ουσία δραστηριοποείται και στον b2b κλάδο.

Εκτός όμως από το άνοιγμα καταστημάτων και την ενίσχυση του b2b καναλιού η εταιρεία προσανατολίζεται και στην ενδυνάμωση της προϊόντικής της γκάμας, ενώ στους άμεσους σχεδιασμούς εντάσσεται και η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών delivery.

Σημειώνεται πως η εταιρεία συνεργάζεται με την E-food στον κλάδο του delivery των προϊόντων της, με τις παραγγελίες στο online κανάλι να κινούνται συνεχώς ανοδικά. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η αύξηση του delivery δεν μπορεί να αναπληρώσει τον χαμένο τζίρο από το takeaway, τη φυσική δηλαδή παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα της εταιρείας. 

Σχετικά με το μέλλον του κλάδου της εστίασης; Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης περιγράφει μια δύσκολη νέα πραγματικότητα, όμως παράλληλα αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το 2021.

«Η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που αυτή συνεπάγεται θα αφήσουν μεγάλη ανεργία στον κλάδο και λουκέτα σε επιχειρήσεις. Όμως με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά υπάρχει η ελπίδα πως μεσοπρόθεσμα θα επιστρέψει μια κάποιου είδους κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση θα περάσει καιρός ώστε να επιστρέψει η αγορά στην προ κορονοϊού εποχή. Τα νούμερα του 2019 θα αργήσουμε να τα δούμε στην αγορά» προβλέπει o CEO της Βενέτης.