Fourlis Holdings: Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ για το 2020
Το βαρόμετρο του ΧΑ-Liberal Markets

Fourlis Holdings: Υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ για το 2020

H διαδικασία συσσώρευσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη παραμένει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με την κίνηση να ενσωματώνει κυρίως τα δυσμενή σενάρια για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και την αβεβαιότητα που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τη γείτονα στο γεωπολιτικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Οσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία φαίνεται ότι θα επεκταθούν, ενώ και η ΤτΕ φαίνεται να αποδέχεται το δυσμενές σενάριο για την ύφεση της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με το οποίο η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φθάσει το -9,4%, ενώ στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών η Ε.Ε. κινείται στη λογική των «απομακρυσμένων» χρονικά κυρώσεων ως έσχατη λύση, δεδομένων των συμφερόντων -κυρίως οικονομικών- που συνδέουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την Τουρκία, καθώς και την έκθεση που έχουν σ' αυτήν αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στα δεδομένα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο προβληματισμός για τις τράπεζες που προέρχεται από τη δημοσιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα, αλλά και από το προταθέν εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος project «Αργώ», για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.

Αυτός ο προβληματισμός αποθαρρύνει τους επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου για τις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα -και δεδομένης της βαρύτητάς τους στους δείκτες- η συσσώρευση να συνεχίζεται αρκετούς μήνες. Από την άλλη, η επιτυχής έκδοση 15ετούς ομολόγου την περασμένη Τετάρτη (re-opening) με την άντληση 2 δισ. € και επιτόκιο 1,17%, όπως και η επιχειρηματική κινητικότητα που αφορά τις εξελίξεις για τη γραμμή 4 του Μετρό ή τη διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν φαίνεται να αποτυπώθηκαν στο ταμπλό, ει μη μόνο στη μετοχή της Αβαξ, η κοινοπραξία της οποίας ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος της γραμμής 4 του Μετρό.

Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε στο μικροσκόπιο τη Fourlis Holdings, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους διαρκών καταναλωτικών αγαθών, με την εμπορική του δραστηριότητα να εκτείνεται σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία. Ο όμιλος Fourlis δραστηριοποιείται σε δύο κύριους κλάδους:
• Λιανική πώληση ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ)
• Λιανική πώληση αθλητικών ειδών (καταστήματα Intersport, The Athlete's Foot).
Μέσω των καταστημάτων ΙΚΕΑ οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Fourlis Housemarket A.E., Η.Μ. Housemarket (Cyprus) LTD και House Market Bulgaria EAD, δραστηριοποιούνται στην εμπορία ειδών οικιακής χρήσης και στην παροχή υπηρεσιών εστίασης στις τρεις χώρες.
Σήμερα ο κλάδος εκτείνεται με ένα δίκτυο:
• Οκτώ καταστημάτων (πέντε στην Ελλάδα, δύο στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο).
• Δέκα κέντρων παραγγελιών και παραλαβών - pick up points (έξι στην Ελλάδα, δύο στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο).
• Τριών καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και στις τρεις χώρες.

O όμιλος Fourlis είναι αποκλειστικός δικαιοδόχος (Franchisee) του εμπορικού σήματος Intersport για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος είναι αποκλειστικός δικαιοδόχος (Franchisee) του εμπορικού σήματος The Athlete's Foot για την Ελλάδα και την Τουρκία.
Σήμερα ο κλάδος εκτείνεται με ένα δίκτυο:
• 121 καταστημάτων Intersport (51 στην Ελλάδα, 33 στη Ρουμανία, 22 στην Τουρκία, 9 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο).
• 17 καταστημάτων The Athlete's Foot (14 στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία).
• 5 καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης.

Στο στρατηγικό πλάνο του ομίλου Fourlis για την Intersport περιλαμβάνεται η επέκταση του δικτύου καταστημάτων σε πλέον των 160 σημείων και αντιστοίχως για τα καταστήματα The Athlete's Foot σε 50 σημεία.

Αντίδοτο στην πανδημία το ισχυρό ταμείο

Ο όμιλος Fourlis το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε πωλήσεις 159,5 εκατ.€ έναντι 207,3 εκατ.€ το πρώτο εξάμηνο του 2019, μειωμένες κατά 23%, λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε 15,9 εκατ.€ έναντι κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 23,2 εκατ.€ το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 7,2 εκατ.€, έναντι των 1,1 εκατ.€ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) παρουσίασε πωλήσεις 106 εκατ.€ το πρώτο εξάμηνο του 2020, μειωμένες κατά 20,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (132,9 εκατ.€). Oι πωλήσεις στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 21%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 19% συγκρινόμενες με το α' εξάμηνο του 2019.

Το EBITDA ανήλθε σε 10,2 εκατ.€ έναντι 12,4 εκατ.€ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Στη λιανική αθλητικών ειδών (Intersport & The Athlete's Foot), οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν στα 53,6 εκατ.€ παρουσιάζοντας μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (74,4 εκατ.€).

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 15,8%. Στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική μείωση 41,5%. Να σημειωθεί ότι το α' εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις του ομίλου μέσω των ηλεκτρονικών του καταστημάτων (e-commerce) αυξήθηκαν κατά 11,3 εκατ.€ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών, ακολουθώντας τις ταχύτατες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, αλλά και τη φυσιογνωμία του λιανικού εμπορίου. Επήλθε επίσης μείωση των λειτουργικών εξόδων του ομίλου το α' εξάμηνο του 2020 κατά 13,1 εκατ.€ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου την 30/6/2020 κατά 61 εκατ.€ σε σχέση με την 31/12/2019 λόγω αξιοποίησης των ανοικτών γραμμών πίστωσης και των χρηματοδοτικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το στρατηγικό πλάνο του ομίλου ενισχύεται με την έγκριση που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για άδεια λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρεία με την επωνυμία «Trade Estates Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία». Ο αριθμός του απασχολούμενου ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου την 30/6/2020 είναι 4.015 άτομα (4.059 την 30/6/2019). Την 31/8/2020 η εταιρεία είχε στην κατοχή της 472.666 ίδιες μετοχές (0,9089% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας).

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου