Φόβοι για χρεοκοπία της Αργεντινής - «Καπνός» οι επενδυτές

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 13:49 - Τελευταία ενημέρωση: 14:36
-A +A
Φόβοι για χρεοκοπία της Αργεντινής - «Καπνός» οι επενδυτές

Μνήμες 2001 ξυπνούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αργεντινή, καθώς μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών που έφερε τον τωρινό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι στη δεύτερη θέση και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντες στην πρώτη με προβάδισμα 14 μονάδων, οι αγορές... τρελάθηκαν.

«Η αγορά αρχίζει να σταθμίζει την χρεοκοπία», δήλωσε ο Edwin Gutierrez, επικεφαλής δημοσίου χρέους αναδυόμενων αγορών στην Aberdeen Asset Management. «Η αγορά δεν θέλει να λειτουργήσει καλή τη πίστει απέναντι στον Φερνάντεζ».

H τιμή των πενταετών τίτλων υποχώρησε στα 55 σεντς ανά δολάριο, ενώ σύμφωνα με τα CDS υπάρχει 75% πιθανότητα να χρεοκοπήσει η χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Την Παρασκευή η πιθανότητα αυτή ήταν στο 49%.

Τα ομόλογα σε δολάριο με λήξη το 2048 είδαν επίσης τις αποδόσεις τους να απογειώνονται και τις τιμές τους να κάνουν βουτιά 17%.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια και σε ευρώ έως το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Επίσης υπάρχουν ακόμα οφειλές ύψους 18,6 δισ. δολαρίων σε ομόλογα, δάνεια και πληρωμές τόκων που εκδόθηκαν σε πέσος.

Σημειώνεται ότι βάσει συστήματος που υιοθετήθηκε το 2009 και αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, διεξάγονται προκριματικές εκλογές για όλα τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ημέρα, με πανεθνική υποχρεωτική ψηφοφορία. Η διαδικασία, η οποία συνιστά περισσότερο μια προεκλογική δημοσκόπηση μεγάλου εύρους πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, αιφνιδίασε τους επενδυτές με αποτέλεσμα η απόδοση των αποτιμώμενων σε ευρώ ομολόγων, με λήξη το 2028, να εκτινάσσεται κατά σχεδόν 300 μονάδες βάσης, στο 13,46%, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2017.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 16/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα