Fed: Δεσμεύεται να κάνει τα πάντα για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία

Fed: Δεσμεύεται να κάνει τα πάντα για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία

Τη δέσμευσή της για τη λήψη επιθετικών μέτρων προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού υπογράμμισε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 0-0,25% και ενημερώντας ότι θα τα διατηρήσει σε μηδενικό επίπεδο έως ότου να ξεπεραστεί η κρίση.

Ειδικότερα, στη δηλωσή μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα "δεσμεύεται να κάνει χρήση όλου του φάσματος των εργαλείων της που διαθέτει για στηρίξει την οικονομία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".

Παράλληλα διαπιστώνουν ότι η κρίση της δημόσιας υγείας θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ενώ δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για το outlook της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

H επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τονίζει ακόμα ότι αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδενικό ουσιαστικά επίπεδο που βρίσκονται τώρα έως ότου να βεβαιωθεί ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει την κρίση και βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων της για πλήρη απασχόληση και της σταθερότητα των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed είχε μειώσει τα επιτόκιά της σε επίπεδο 0-0,25% έπειτα από δύο μη προγραμματισμένες συνεδριάσεις στα μέσα Μαρτίου, ξεκινώντας παράλληλα να αγοράζει τεράστιες ποσότητες ομολόγων για να στηρίξει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Τέλος, στη δήλωσή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα σχέδια της, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Fed έρχεται λίγο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α' τρίμηνο, που έδειξαν συρρίκνωση 4,8%, την πρώτη από το α' τρίμηνο του 2014 και τη μεγαλύτερη έπειτα από τη «βουτιά» 8,4% που είχε καταγράψει το δ' τρίμηνο του 2008 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.