«Έξυπνα» μέτρα και όχι αλόγιστες παροχές απέναντι στην ακρίβεια

«Έξυπνα» μέτρα και όχι αλόγιστες παροχές απέναντι στην ακρίβεια

Μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης δεν θα προχωρήσουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια τουλάχιστον όχι για όσο διάστημα επικρατούν τα τεχνοκρατικά οικονομικά κριτήρια. Το σύνολο των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους έχουν αβέβαιο οικονομικό αποτέλεσμα – δηλαδή ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι θα οδηγήσουν σε συγκράτηση των τιμών - και τεράστιο δημοσιονομικό κόστος το οποίο αν αναληφθεί μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον εθνικό στόχο για διασφάλιση «λογικών» πρωτογενών αποτελεσμάτων τα επόμενα χρόνια και φυσικά για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ώστε να μην είναι η χώρα εκτεθειμένη στις μεγάλες μεταβολές των αποδόσεων των ομολόγων.

Σημαίνει αυτό ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να μείνουν αστήριχτα ενώ οι τιμές θα καλπάζουν; Όχι, είναι η απάντηση που δίνουν στην κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από σήμερα που ανακοινώνεται η παράταση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να συνεχιστεί η προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων ώστε το κύμα ακρίβειας να συγκρατηθεί στην πηγή του. Δηλαδή, να στηριχτούν οι επιχειρήσεις ώστε να σκεφτούν δεύτερη και 3η φορά πριν αλλάξουν τον τιμοκατάλογό τους κάτι που στο κάτω - κάτω θα τους στοιχίσει σε ανταγωνιστικότητα και ενδεχομένως και σε όγκο πωλήσεων. Διότι μπορεί η ακρίβεια να πλήττει κατά κύριο λόγο είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τα νοικοκυριά θα ξεκινήσουν να παίζουν «άμυνα» περιορίζοντας την κατανάλωση.

Υπάρχουν μορφές στήριξης των επιχειρήσεων που δεν χτυπούν άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν φουσκώνουν το πρωτογενές έλλειμμα. Η αύξηση της επιδότησης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος, είναι ένα από αυτά. Έτσι, το πρωί αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου. Η αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 75% για τις ενεργοβόρες εταιρείες έχει ανακοινωθεί αλλά πρέπει να προκύψει και ο χρόνος υλοποίησης του μέτρου καθώς και το ποιες θα είναι οι λεγόμενες ενεργοβόρες εταιρείες.

Μια δεύτερη μορφή στήριξης επιχειρήσεων είναι το περαιτέρω κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η εταιρεία απαλλάσσεται από ένα έξοδο που θα αρχίσει να τρέχει από τον Ιούνιο και ο προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται καθώς δεν υπάρχει εγγραφή προσδοκώμενων εσόδων από τις δόσεις της επιστρεπτέας.

Η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά να λάβει τα… αυτονόητα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του πληθωριστικού κύματος (ήτοι μειώσεις έμμεσων φόρων) ωστόσο το ζητούμενο είναι να βρεθούν έξυπνες λύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η περαιτέρω επιδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα δημιουργώντας εισόδημα γι’ αυτούς που σήμερα δεν έχουν. Μια άμεση εισοδηματική στήριξη σε πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μπορεί επίσης να αποδώσει πολύ περισσότερο σε σχέση με το να μοιραστούν μερικά ευρώ σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες μέσα από μια μείωση του ΦΠΑ στο κρέας ή στα λαχανικά.