Εw. Nowotny (ΕΚΤ): Περιορισμός του QE από το νέο έτος

Εw. Nowotny (ΕΚΤ): Περιορισμός του QE από το νέο έτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει ελαφρώς τις αγορές στοιχείων ενεργητικού ενδεχομένως από τις αρχές του νέου έτους, δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του ΔΣ της Τράπεζας, λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση που θα κρίνει την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Ειδικότερα, με το τρέχον πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ να ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα εξετάσουν στην επόμενη συνάντησή τους, στις 26 Οκτωβρίου, είτε στην παράταση του προγράμματος για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά με χαμηλότερου ύψους αγορές, είτε περισσότερες αγορές για μικρότερο χρονικό διάστημα. 

«Υποθέτω ότι θα προχωρήσουμε σε μια επιφυλακτική επιβράδυνση στις αρχές του επόμενου έτους» ανέφερε ο Ewald Nowotny, στο εβδομαδιαίο περιοδικό Trend, προσθέτοντας ότι γενικότερα συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τον γερμανό ομόλογό του, Jens Weidmann.

Σαφή σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα

Ευχάριστα μηνύματα ανάκαμψης από την Ελλάδα διαπιστώνει ο Ewald Nowotny, σε σημερινές αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Βιέννη.

«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι από την Ελλάδα υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στον δημοσιονομικό τομέα» τόνισε ο κ. Nowotny και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική εξέλιξη θα συνεχιστεί.