Ευρωζώνη: Ανάκαμψη του σύνθετου PMI για τον Ιούνιο, στις 47,5 μονάδες

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη του σύνθετου PMI για τον Ιούνιο, στις 47,5 μονάδες

Η ιστορική ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης αμβλύνθηκε αυτόν τον μήνα καθώς μεγάλο των επιχειρήσεων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω της πανδημίας άνοιξαν και πάλι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει το Reuters.

Παρόλο που εξακολουθούν να καταγράφονται νέα κρούσματα του κορονοϊού, κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη της IHS Markit, που θεωρείται καλό μέτρο οικονομικής ευρωστίας, ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες από τις 31,9 του Μαΐου, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Απρίλιο, είχε διαμορφωθεί στη χαμηλή τιμή-ρεκόρ των 13,6 μονάδων. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια αύξηση στις 42,4 μονάδες.
«Ο προκαταρκτικός PMI για την ευρωζώνη υποδεικνύει μια ακόμα σημαντική άμβλυνση της ύφεσης στην περιοχή τον Ιούνιο. Η παραγωγή και η ζήτηση εξακολουθούν να υποχωρούν, αλλά δεν βρίσκονται πλέον σε κατάρρευση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.
Ωστόσο, επέστρεψε η αισιοδοξία για τον ερχόμενο χρόνο, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής, που ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τρεις μήνες, να ανακάμπτει στις 55,7 από τις 46,8 μονάδες.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα, αλλά η επιβράδυνση ήταν πολύ μικρότερη. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 47,3 από τις 30,5 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση στις 41,0 μονάδες.

Υποδεικνύοντας ότι υπήρχε κάποια τουλάχιστον συσσωρευμένη ζήτηση όσο οι πολίτες είχαν αναγκαστεί να κλειστούν στα σπίτια τους, ο δείκτης επιχειρήσεων σκαρφάλωσε από στις 45,6 από τις 29,9 μονάδες.

Ανησυχητικός για τις κυβερνήσεις όμως είναι ο δείκτης της απασχόλησης, που παρέμεινε σταθερά κάτω από τις 50 μονάδες, στις 41,3, παρόλο που παρουσίασε άνοδο από τις 37,6 μονάδες του Μαΐου.