Eurobank Equities: Έτοιμες για αλλαγή σελίδας οι ελληνικές τράπεζες

Eurobank Equities: Έτοιμες για αλλαγή σελίδας οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αλλάξουν σελίδα αναφέρει σε έκθεσή της η Eurobank Equities υπογραμμίζοντας ότι η εκκαθάριση των ισολογισμών τους είναι πλέον ορατή, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με το συνολικό δείκτη NPE των τραπεζών στο 11,2% από το περίπου 40% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι η το κέντρο βάρους των επενδυτών θα πρέπει σταδιακά να στραφεί στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και βασική πρόκληση θα καταστεί πλέον η παραγωγή καθαρών επτικοκιακών εσόδων (ΝΙΙ).

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τα σχέδια για εκκαθάριση των ισολογισμών του και αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες συναλλαγές τους μέχρι τα μέσα του 2022.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αναγκαία την πρόοδο στις ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, για την οποία όπως προαναφέρθηκε βάσει των εκτιμήσεών της θα φέρει τον δείκτη NPEs στο 11,2% στο τέλος του έτους, ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 θα διαμορφωθεί στο 14,2%, ξεπερνώντας άνετα τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Ως βασική πρόκληση η Eurobank Equities επισημαίνει τη δημιουργία εσόδων από τόκους, ειδικά δεδομένης της απώλειας εσόδων από τις εκποιήσεις NPEs, η οποία εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ κλαδικά.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά σε μικρή αναθεώρηση των εκτιμήσεων της, σύμφωνα με τις οποίες τα προ προβλέψεων κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 3% σε μέσο όρο για την περίοδο 2022-23, ενώ το καθαρό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 2% σε μέσο όρο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το re-rating των μετοχών τους θα συνεχιστεί με πιο σταδιακό τρόπο, ενώ υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,4 φορές σε όρους λογιστικής αξίας (P/TBV) για το 2022, παραμένοντας σε discount περίπου 35% σε σχέση με τους ομολόγους της περιφέρειας της ΕΕ.

Τέλος, στις τιμές στόχους, κορυφαία επιλογή της Eurobank Equities παραμένει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, την οποία αναμένει στα 3,48 ευρώ με περιθώρια ανόδου δηλαδή 34,4% και σύσταση buy, αναβαθμίζει το σήμα για την Τράπεζα Πειραιώς επίσης σε buy με τιμή στόχο τα 1,84 ευρώ και περιθώρια ανόδου 30,6%, ενώ για την Alpha Bank δίνει hold με στόχο τα 1,37 ευρώ και περιθώρεια ανόδου 18,4%.