Ευ. Τσακαλώτος: Αισιοδοξώ για τις συντάξεις

Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018, 22:46
-A +A
Ευ. Τσακαλώτος: Αισιοδοξώ για τις συντάξεις

Αισιόδοξος αλλά όχι απόλυτος, όπως το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, εμφανίστηκε για το ζήτημα των συντάξεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας απόψε στην ΕΡΤ, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνηση να αποφεύγονται οι υψηλοί τόνοι γύρω από το θέμα.

Ειδικότερα, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις» αναφέροντας ότι το μέτρο επεβλήθη από το ΔΝΤ καθώς «είχε δυσοίωνες προβλέψεις, είχαμε γερμανικές εκλογές, είχαμε και αλλού εκλογές, και είπαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι «ότι η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις, και πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, και για να μην κοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί ένα κομμάτι των αντίμετρων».

Για τα αντίμετρα ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια αντί σε δύο σε περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις. 

Εκτίμησε δε ότι «έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα δεν είναι εύκολο ο υπουργοί Οικονομικών να πουν να κόψει τις συντάξεις σε μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα, δεν είναι λογικό, πιστεύω τελικά ότι θα επικρατήσει η λογική».

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ποτέ ‘’μπράβο σας συγχαρητήρια και εμείς το ίδιο θα κάναμε’’. Έχει διαψευστεί το ΔΝΤ… Δικό τους μωρό ήταν (οι περικοπές), δικό τους παιδί, ίσως το αγαπάνε ακόμα, αλλά η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχουν αλλάξει τα πράγματα».

Ερωτηθείς για τις αγορές ομολόγων και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός δήλωσε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω της Ιταλίας, της Τουρκίας και των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο πρόσθεσε, πως υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα. Επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για το «Μακεδονικό», που όπως είπε δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια και θα ενισχύσει οικονομικά τη Βόρεια Ελλάδα. «Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο θα χάνει, όσο κοιτάει προς τα Βαλκάνια θα κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς δε για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή το «Μακεδονικό», είπε ότι «δεν είμαι της άποψης πως είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα είναι καλά και βγαίνεις από το μνημόνιο, και τώρα αναζητείς άλλους συμμάχους. Δεν αλλάζεις συμμάχους όταν σε βολεύει».  

Ο υπουργός απέρριψε την πρότασης της Φώφης Γεννηματά περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. 

Ερωτηθείς, τέλος, εάν σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις η κυβέρνηση θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Ο χρόνος είναι μαζί μας. Άλλοι καίγονται». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα