Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει

Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει

Το μήνυμα ότι συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια αύξησης του στόχου των ΑΠΕ ως το 2030, έστειλε ο επικεφαλής της Mytilineos Ευ.Μυτιληναίος κατά τη θεμελίωση της νέας μονάδας φυσικού αερίου στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, λέγοντας ότι η εταιρεία, δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή «πράσινη».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μέχρι το 2030, ο τομέας Μεταλλουργίας της Mytilineos, δηλαδή η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα. 


«Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η οικονομία χρειάζεται για να εκτοξευθεί επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία. Η νέα μονάδα στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ισχύος 826 μεγαβάτ, όταν θα ολοκληρωθεί, θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων.

«Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα και ειδικότερα τη νέα εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί και από 20% που είναι ο στόχος σήμερα, θα φτάσει το 35% ο 2030. Ο στόχος που θέσατε», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενο στον κ. Μητσοτάκη.

«Δεν είναι απλώς φιλόδοξος. Είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε  να συμπράξει στην εθνική προσπάθεια.

m

Σύμφωνα με τον Μ. Ρεχσταινερ επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της General Electric, της οποίας τουρμπίνες θα έχει η νέα μονάδα της Mytilineos, το υπό κατασκευή εργοστάσιο πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία διεθνώς, ότι με τη νέα μονάδα η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 15%, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες.