7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Εθνική Τράπεζα: H doValue πήρε το χρυσό πακέτο «Frontier» των 6,1 δισ.

Εθνική Τράπεζα: H doValue πήρε το χρυσό πακέτο «Frontier» των 6,1 δισ.

Στα... χέρια της doValue το μεγάλο πακέτο κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας με την κωδική ονομασία «Frontier», μια εξέλιξη για την οποία είχε ενημερώσει νωρίτερα το Liberal.gr.

Σε μια διαδικασία που είχε περισσότερο τυπικά χαρακτηριστικά, το διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής επικύρωσε τον «νικητή» έχει ήδη κριθεί Η «χρυσή» τιτλοποίηση η οποία περιέχει κυρίως μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια υψηλής εξασφάλισης περνάει στην εταιρεία Do Value η οποία σε συνεργασία με τις Fortress και Bain Capital, πλειοδότησε έναντι των άλλων τριών ενδιαφερόμενων Intrum, Cepal και Qualco.

Με την πώληση αυτή που θα φέρει στα ταμεία της τράπεζας περί τα 165 εκατ. ευρώ, η Εθνική εκτιμάται ότι θα εγγράψει έστω και οριακά κεφαλαιακό κέρδος ενώ θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό των NPE's που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή επίδραση της τιτλοποίησης Frontier στην Εθνική Τράπεζα θα είναι μηδενική, και αυτό σχετίζεται με τις υψηλές εξασφαλίσεις κατά βάση προβληματικών στεγαστικών δανείων, με εγγυήσεις ακίνητα και κάλυψη πιθανής ζημίας από την αντίστοιχη μείωση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.

Με τη συναλλαγή Frontier η Εθνική Τράπεζα μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, με τον δείκτη των NPEs να μειώνεται στο 12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020) και το ύψος των προβληματικών δανείων να υποχωρεί στα 3,9 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών τα οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά.