7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Εθνική: Η DoValue κόβει πρώτη το νήμα για το χρυσό πακέτο «Frontier»– Νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ

Εθνική: Η DoValue κόβει πρώτη το νήμα για το χρυσό πακέτο «Frontier»– Νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ

Ο κύβος ερρίφθη για το μεγάλο πακέτο κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας με την κωδική ονομασία «Frontier».

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, σε μια διαδικασία που θα έχει περισσότερο τυπικά χαρακτηριστικά καθώς ο «νικητής» έχει ήδη κριθεί. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η «χρυσή» τιτλοποίηση η οποία περιέχει κυρίως μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια υψηλής εξασφάλισης θα περάσει στην εταιρεία Do Value η οποία σε συνεργασία με τις Fortress και Bain Capital, πλειοδότησε έναντι των άλλων τριών ενδιαφερόμενων Intrum, Cepal και Qualco.

Με την πώληση αυτή που θα φέρει στα ταμεία της τράπεζας περί τα 165 εκατ. ευρώ, η Εθνική εκτιμάται ότι θα εγγράψει έστω και οριακά κεφαλαιακό κέρδος ενώ θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό των NPE's που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή επίδραση της τιτλοποίησης Frontier στην Εθνική Τράπεζα θα είναι μηδενική, και αυτό σχετίζεται με τις υψηλές εξασφαλίσεις κατά βάση προβληματικών στεγαστικών δανείων, με εγγυήσεις ακίνητα και κάλυψη πιθανής ζημίας από την αντίστοιχη μείωση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.

Με τη συναλλαγή Frontier η Εθνική Τράπεζα μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, με τον δείκτη των NPEs να μειώνεται στο 12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020) και το ύψος των προβληματικών δανείων να υποχωρεί στα 3,9 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια, 80.000 δανειοληπτών τα οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά.

Σε μονοψήφιο επίπεδο τα NPE's με νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ

Το επόμενο βήμα της Εθνικής μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του Frontier είναι μια νέα τιτλοποίηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ η οποία θα γίνει προς τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Με τη νέα αυτή τιτλοποίηση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα, κοντά στο 8%, φέρνοντας τον δείκτη NPEs κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.