Έσπασε το «φράγμα της κρίσης» η τουρκική λίρα

Έσπασε το «φράγμα της κρίσης» η τουρκική λίρα

Το «φράγμα της κρίσης», ήτοι το επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο έσπασε η τουρκική λίρα, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στις 5,0157 λίρες ανά δολάριο διευρύνονται κατά σχεδόν 2% τις φετινές απώλειες έναντι του δολαρίου, πριν πέσει στο επίπεδο του 4,98 μετά από αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τουρκική οικονομία καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας πιέζεται πλέον ασφυκτικά να αυξήσει τα επιτόκια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διώξει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού. Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων για μετοχές, συνάλλαγμα και ομόλογα αναμένεται να πλήξει την Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατάει την τύχη της χώρας στα χέρια του.

Αναμφισβήτητα, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να στηρίξουν την λίρα και το κάλεσμα του Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες επεκτάθηκε σε επενδυτές και φιλικά προς τον Τούρκο πρόεδρο επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όμως με την Αμερική απέναντί του, ο Ερντογάν θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες να δράσει καταλυτικά αν θέλει να αποφευχθεί μία κρίση αδιανόητων διαστάσεων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παντοδυναμία του.