Εριουργία 3Α: Ψάχνει το νήμα να γίνει «όχημα» για το Χ.Α και να πουλήσει το εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας

Εριουργία 3Α: Ψάχνει το νήμα να γίνει «όχημα» για το Χ.Α και να πουλήσει το εργοστάσιο της Νέας Ιωνίας

Η δραστηριότητα της «Εριουργία Τρία Άλφα» κλείνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Το μακρινό 1927 συστάθηκε η Ομόρρυθμη Εταιρεία «Στύλογλου – Εφραίμογλου & ΣΙΑ» και τότε αναγέρθηκε το πρώτο υφαντήριο στη Νέα Ιωνία, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 5.000 τ.μ. Ιδρυτές ήταν δύο οικογένειες που έφερναν από τον τόπο καταγωγής τους, τη Σπάρτη Μικράς Ασίας, την απαραίτητη τεχνογνωσία από την παραγωγή και εμπορία ταπήτων. Το 1933 η εταιρεία διευρύνθηκε με την είσοδο νέων συνεταίρων με εξειδίκευση στο ανδρικό ύφασμα. Το 1975 η εταιρεία μετατράπηκε σε Ανώνυμη και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Εριουργία Τρία Άλφα σήμερα είναι μια μικρού μεγέθους εταιρεία (δραστηριοποιείται στον χώρο του ενδύματος) που έχει επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία, επαναφέροντας τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο και επιτυγχάνοντας πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Ενας λόγος γι αυτό είναι επειδή ο βασικός της μέτοχος Δημήτρης Εφραίμογλου έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις.

Στην αγορά, ωστόσο, επικρατεί η εκτίμηση πως η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία των κλωστών, είναι σήμερα μια εταιρεία που προσφέρεται να παίξει τον ρόλο του «οχήματος» για για την είσοδο ενδιαφερομένου πιθανού αγοραστή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Diversa ώστε η τελευταία να εισαχθεί μέσω της Τρία Αλφα στο Χρηματιστήριο, δεν τελεσφόρησαν. Η Diversa οδεύει προς διαγραφή, η 3Α παραμένει εισηγμένη.

Όπως εξηγεί στο Liberal Markets ο CEO της εισηγμένης στο Liberal, Δημήτρης Εφραίμογλου «δεν προχώρησε ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρείας, και από την αρχή είχα της αμφιβολίες μου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη συγκεκριμένη εταιρεία».

Το ακίνητο της Νέας Ιωνίας

Στόχος της εισηγμένης για το 2021 είναι να πουλήσει τις εγκαταστάσεις της στη Νέα Ιωνία. «Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για το ακίνητο. Έχουν γίνει διάφορες κρούσεις, ωστόσο αναμένουμε επίσημες προτάσεις προκειμένου να προχωρήσει το project. H τιμή πώλησης για την οποία συζητάμε ορίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ και πάνω, ενώ η εταιρεία όταν πουληθεί το ακίνητο, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της με στρατηγείο άλλη έδρα» επισημαίνει ο κ.Εφραίμογλου.

Η είσοδος στις χειρουργικές μάσκες

Το 2020 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Κάτι που είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως η εισηγμένη προμηθεύει με υφάσματα το λιανεμπόριο.

«Το προηγούμενο έτος αποφασίσαμε να μπούμε στην αγορά των χειρουργικών μασκών. Έτσι προμηθεύουμε μάσκες και υγειονομικό υλικό φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα. Οι πωλήσεις που καταγράφηκαν σε αυτό τον κλάδο ήταν ικανοποιητικές, ωστόσο εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους θα αποδεσμευτούμε από αυτή τη δραστηριότητα, αφού πρώτα πουλήσουμε το stock που έχει δημιουργηθεί.

Στον συγκεκριμένο κλάδο δεν υπάρχει πλέον περιθώριο κέρδους, ενώ η απόφασή μας στηρίχθηκε στο γεγονός πως το λιανεμπόριο ήταν «νεκρό» το 2020» σχολιάζει ο Δημήτρης Εφραίμογλου.

Βασίστηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις…

Η εισηγμένη δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του ενδύματος, προμηθεύοντας το λιανεμπόριο. Η κρίση του κορονοϊού οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση τις πωλήσεις στο συγκεκριμένο κανάλι, αναμενόμενη εξέλιξη καθώς κύριος καταναλωτής των προϊόντων της ήταν το λιανεμπόριο, το οποίο παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστό.

Το 2019, η εισηγμένη είχε αυξήσει τον κύκλο εργασιών της στα 1,046 εκατ. ευρώ από 737 χιλ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη σε 160 χιλ. ευρώ από 33 χιλιάδες ευρώ.

«Το 2020 οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν, ωστόσο το έτος έκλεισε με μία πτώση της τάξεως του 20% στον κύκλο εργασιών. Δεν είναι μεγάλη η πτώση, αν σκεφτεί κανείς πως το λιανεμπόριο ήταν στην ουσία νεκρό. Ο τζίρος του 2020 στηρίχθηκε κυρίως στις συμβάσεις προμήθειας ενδυμάτων που έχουμε συνάψει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα» αναφέρει ο Δημήτρης Εφραίμογλου.

Η εισηγμένη αναμένεται να δημοσιεύσει το προσεχές διάστημα τα αποτελέσματα για το 2020, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφουν την ανθεκτικότητά της ,παρά την κρίση της πανδημίας, με τις ταμειακές ροές ωστόσο να παραμένουν αρνητικές. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης αυξήθηκε 11,8% από τα 470,4 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 526,1 χιλ. ευρώ το 2020.

Βελτιωμένα εμφανίστηκαν και τα αποτελέσματα προ φόρων, τα οποία εκτινάχθηκαν 112%. Πιο συγκεκριμένα από 50,8 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, αυξήθηκαν στα 108,07 χιλ. την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020.

Οι στόχοι της διοίκησης για το 2021; «Θέλουμε να διατηρήσουμε τον τζίρο μας και να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας, μέσω ενίσχυσης της προϊοντικής μας γκάμας» λέει ο Δημήτρης Εφραίμογλου, περιγράφοντας τους σχεδιασμούς της εισηγμένης.