Έρευνα για εμπλοκή της Deutsche Bank στο σκάνδαλο 1MDB

Έρευνα για εμπλοκή της Deutsche Bank στο σκάνδαλο 1MDB

Έρευνα διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο να παραβίασε η Deutsche Bank τη νομοθεσία περί διαφθοράς ή «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος όσον αφορά το σκάνδαλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας 1MDB.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Deutsche Bank συνέδραμε ώστε το 1MDB να συγκεντρώσει 1,2 δισ. δολαρίων το 2014, και ενώ υπήρχαν ήδη ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση και τα οικονομικά του ταμείου.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρει πως οι εισαγγελείς εξετάζουν κυρίως τον ρόλο της Tan Boon-Kee, συναδέλφου του πρώην εκτελεστικού της Goldman Sachs Group Inc., Tim Leissner, οι οποίοι συνεργάστηκαν στην περίπτωσή του 1MDB.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Tan Boon Kee αποχώρησε από την Goldman Sachs και ανέλαβε επικεφαλής στο Τμήμα Ασίας-Ειρηνικού για πελάτες-χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Deutsche Bank, όπου είχε εμπλοκή με περαιτέρω συναλλαγές του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας. 

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι συνεργάστηκε πλήρως με όλες τις ρυθμιστικές αρχές και τις υπηρεσίες Δικαιοσύνης που διεξήγαγαν έρευνες σχετικά το σκάνδαλο της 1MDB.

Το σκάνδαλο 1MDB θεωρείται η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία της Μαλαισίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια εκλάπησαν από το κρατικό ταμείο επενδύσεων της χώρας.