Επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη

Επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών πραγματοποιούν προσλήψεις οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης πως η οικονομία του ενιαίου νομίσματος θα ανακτήσει τη δυναμική της τους προσεχείς μήνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Markit.

Οι ενθαρρυντικές παραγγελίες ώθησαν τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011. Ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε στις 54 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 54,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Μικτά τα στοιχεία για τους δυο επιμέρους δείκτες, με τον μεταποιητικό PMI να ενισχύεται σε υψηλό είκοσι μηνών, στις 53,1 μονάδες, και τον PMI υπηρεσιών να υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών, στις 53,9 μονάδες.

«Το πιο ενθαρρυντικό είναι η ανάκαμψη του ρυθμού της δημιουργίας θέσεων εργασίας στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2011, που ελπίζουμε να ανοίξει το δρόμο για μια σοβαρή μείωση της ανεργίας όσο προχωράμε προς το 2016», αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Σε σταθερή βάση η Γερμανία

Το καλύτερο τρίμηνο από το 2014 είχε ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να ανέρχεται σε υψηλό τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Παρά την πτώση από το υψηλό οκτώ μηνών των 55,2 μονάδων στις 54,9 μονάδες, το τέταρτο τρίμηνο ήταν το καλύτερο για τον PMI από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

«Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο σε σταθερή βάση, με όλες τις παραμέτρους να δείχνουν περαιτέρω βελτιώσεις», ανέφερε ο Oliver Kolodseike της Markit.

Οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τα επίπεδα προσωπικού το Δεκέμβριο, εν μέσω ισχυρής ζήτησης και σχεδιαζόμενων επεκτάσεων, με τον κλάδο των υπηρεσιών να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της απασχόλησης, σύμφωνα με τη Markit.  

Ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε στις 53 από τις 52,9 μονάδες, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 55,4 μονάδες από τις 55,6 μονάδες.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξαν τον γαλλικό κλάδο των υπηρεσιών

Ο κλάδος των υπηρεσιών στη Γαλλία δέχθηκε πλήγμα το Δεκέμβριο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

Ο σύνθετος PMI της Γαλλίας μειώθηκε στις 50,3 μονάδες από τις 51, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.  

Ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 50 από τις 51 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε απρόσμενα στις 51,6 μονάδες από τις 50,6.