Επιμένει η κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις οφειλών - Μπαράζ 18 νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές

Επιμένει η κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις οφειλών - Μπαράζ 18 νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Επιμένει η κυβέρνηση στις δύο ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δήλωσαν χθες την αντίθεσή τους, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είχε ενημερωθεί από το υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Το κείμενο της Κομισιόν εμφάνιζε την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί στους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση». Τα σχόλια που ακολούθησαν από τους τεχνοκράτες για το ίδιο θέμα ήταν ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Παρά τις κίτρινες κάρτες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποστείλει μέχρι τις 15 Μαρτίου την πρόταση για τη ρύθμιση στην εφορία και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο αξιωματούχος ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινάει μπαράζ νομοσχεδίων, 18 τον αριθμό σε μία προσπάθεια να εξευμενίσει το εκλογικό σώμα.

Πάντως ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δεν «σκόπευε να αιφνιδιάσει τους θεσμούς και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητείτο μαζί τους προκαταβολικά». Η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας -τα οποία και τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους- και να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές. Ακόμα βέβαια δεν έχουν καταλήξει στον  αριθμό των δόσεων, καθώς πέρα από την έκτακτη ρύθμιση εξετάζουν παράλληλα και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 36 ή σε 48.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι στα χέρια των θεσμών βρίσκεται ήδη το κείμενο του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό ύστερα και από τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση των διοικήσεων των τραπεζών με την κυβέρνηση. Στόχος είναι το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Αν και όπως όλα δείχνουν θα χάσουμε την προθεσμία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων  κάτι που θα στοιχίσει και στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περίπτωση που προχωρήσει η χώρα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου.

«Δεν θα αργήσει πολύ» απάντησε ο αξιωματούχος στο αν έφτασε η ώρα να εκδώσει η Ελλάδα 10ετές ομόλογο. Η διάρκεια και ο ακριβής χρόνος της έκδοσης θα κλειδώσει οριστικά ανάλογα με την πορεία των αγορών.

Τέλος αναφέρθηκε και στο μπαράζ των 18 νομοσχεδίων. Τα νομοσχέδια αφορούν την οικονομία (π.χ. Αναπτυξιακή Τράπεζα, ρυθμίσεις οφειλών), την Παιδεία και την Πολιτική Προστασία.