Επιδείνωση κλίματος μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων και τον Αύγουστο

Επιδείνωση κλίματος μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων και τον Αύγουστο

Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και το αδύναμο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον επηρεάζουν τις προοπτικές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή.

Ο δείκτης προσδοκιών των εξαγωγέων του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο -2,7 τον Αύγουστο από -0,4 μονάδες τον Ιούλιο. Ενώ η πλειονότητα των βιομηχανιών αναμένει μείωση των εξαγωγών, οι κατασκευαστές οχημάτων και οι προμηθευτές τους εκφράζουν προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη. Στη βιομηχανία ενδυμάτων και στον τομέα εξοπλισμού επεξεργασίας δεδομένων προβλέπουν επίσης περισσότερες διεθνείς πωλήσεις.

Ο επικεφαλής των ερευνών του Ifo, Κλάους Βόλραμπε, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι ο αριθμός των εταιρειών που εξέφρασαν δυσαρέσκεια περιορίστηκε στο 62% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο περίπου ενός έτους.

Η επιβάρυνση στο γερμανικό εξωτερικό εμπόριο ανέρχεται σε 70 δισ.ευρώ (69,72 δισ. δολ.) στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον Treier. Η αξία των γερμανικών εξαγωγών εκτινάχθηκε κατά 4,5% τον Ιούνιο για να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αν και οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης ήταν πιθανό να οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών.