Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ

Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ

«Φωτιά» στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έβαλε η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων σε εμπορεύματα της Ένωσης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν δασμούς 10% στα ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη Airbus και 25% στο γαλλικό κρασί, το σκοτσέζικο και το ιρλανδικό ουίσκι και σε τυριά από όλη την Ευρώπη ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να απαντήσουν «με κυρώσεις» εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν το χέρι που έτεινε η Ευρώπη στην εμπορική διαμάχη για την Airbus, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίψει το χέρι που έτεινε η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμαζόμαστε να απαντήσουμε με κυρώσεις», δήλωσε ο Λεμέρ.
 
Οι αμερικανοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάζουν ισπανικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική ένωση αγροτών COAG.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά έξω από την ΕΕ για ισπανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το λάδι, το τυρί και οι ελιές --τα οποία είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τους δασμούς, σύμφωνα με την ένωση.

«Είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πρέπει να πληρώσει η αγροτική κοινότητα τον εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική ύπαιθρο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του COAG Μιγκέλ Μπλάνκο.

Οι αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάζουν ιταλικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ένωση αγροτών Coldiretti.

Τα ιταλικά κρασιά και το ελαιόλαδο εξαιρέθηκαν, αλλά αυξημένοι δασμοί θα επιβληθούν στα τυριά, τα οινοπνευματώδη ποτά και το επεξεργασμένο κρέας.

«Είναι τώρα απαραίτητο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ) σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Coldiretti Ετόρε Πραντίνι. Πρόσθεσε ότι οι «σημαντικές σχέσεις» μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είναι μια «καλή προϋπόθεση».