Ένα τσουβάλι άδειες υποσχέσεις για το μέλλον που ζυγίζει 8 δισ. ευρώ

Ένα τσουβάλι άδειες υποσχέσεις για το μέλλον που ζυγίζει 8 δισ. ευρώ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τελικά οι υποσχέσεις των κυβερνώντων για αναστολή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. Όχι μόνο αυτές αλλά και όσα διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη για μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% από το επόμενο έτος.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επί της ουσίας τα ψηφισμένα αντίμετρα για το 2019 όπως η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, το επίδομα ενοικίου τα οποίου είναι ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό (το οποίο παραμένει άγνωστο εάν θα εφαρμοσθεί). Αυτά δηλαδή που είχε προτείνει στους δανειστές ως αντιστάθμισμα για τη μείωση των συντάξεων. Όπως επίσης και η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έχει ταβάνι τα 70 ευρώ. Δηλαδή, κανείς δεν θα δει μείωση μεγαλύτερη των 70 ευρώ. Ακόμα όμως και αυτό το μέτρο είναι άγνωστο πως θα εφαρμοσθεί δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Και αυτό το μέτρο όμως είναι ψηφισμένο.

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας δεν τράβηξε κάποιον λαγό από το καπέλο του αλλά δημιούργησε μύθους για το μέλλον. Παρουσίασε ένα μικρό πακέτο 750 εκατ. ευρώ για το 2019 αλλά για τα επόμενα έτη το κόστος των εξαγγελιών ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ. Βέβαια, τσάμπα είναι οι δηλώσεις κι οι εξαγγελίες κυρίως σε προεκλογική περίοδο.

Από την άλλη βέβαια οι δανειστές είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση, η αυτή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές να μοιράζει χρήμα που δεν έχει. Ταυτόχρονα, οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου στις αγορές εφόσον συνεχίσει την πολιτική των δώρων και όχι των επενδύσεων.

Ειδικά για το 2019, το κόστος δεν ξεπερνά τα 750 εκατ. Ευρώ, δηλαδή όσο είναι ο εκτιμώμενος δημοσιονομικός χώρος, με προφανή στόχο να μην ταραχθούν οι σχέσεις πριν επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Τσίπρας μοίρασε χρήματα και μειώσεις φόρων, βασιζόμενος στα λογιστικά - υπερπλεονάσματα ως το τέλος του 2022, ύψους 3,5 δισ ευρώ, ακόμα και για την περίοδο μετά από τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς το φετινό μέρισμα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αγγίξει το 1 δισ ευρώ καθώς υπολογίζεται ότι το πλεόνασμα ενδεχομένως να υπερβεί το 4%, αλλά και τα αναδρομικά ενστόλων- δικαστικών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός ανεβαίνει αν προσθέσει κανείς το δημοσιονομικό κόστος από την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, που φτάνει στα 2,9 δισ ευρώ και τα οποία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό δεν είναι αναγκαία για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5%, ενώ αν συνυπολογιστεί και το κόστος της επιδότησης ενοικίου- πρόκειται για αντίμετρο και δεν εξηγήθηκε πώς θα εφαρμοστεί αν ανασταλεί η μείωση των συντάξεων.

Υπάρχουν όμως αρκετές «γκρίζες» ζώνες στις εξαγγελίες, που μπορεί να κρύβουν παγίδες, όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ. Από την ομιλία του Πρωθυπουργού, αλλά κι από τα παραδείγματα ελαφρύνσεων που έδωσε ανεπισήμως το επιτελείο του, επιβεβαιώνεται κατ' αρχάς ότι η μείωση φόρου κατά 30% για το 2019 θα έχει πλαφόν 70 ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπει η διάταξη που έχει ήδη ψηφιστεί ως αντίμετρο για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020. Από την άλλη ανακοίνωσε επαναφορά του ΦΜΑΠ και στραγγαλισμού όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Και ενώ πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος περίμεναν την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην προγραμματισμένη μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ, από 1/1/2020, ενώ δεν θίχτηκε το θέμα της φορολογίας μισθωτών- συνταξιούχων, κάτι που σημαίνει ότι για να δει η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων κάποια μείωση φορολογικού συντελεστή, θα πρέπει να δει πρώτα το, για δεύτερη φορά, μειωμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφορολόγητό του.

Και ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι για τον ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του αλλά από το 2022!