Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρή ρευστότητα πάνω απο 77 δισ. ευρώ

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρή ρευστότητα πάνω απο 77 δισ. ευρώ

Η αύξηση καταθέσεων αλλά και τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δημιουργήσει πολύ υψηλή ρευστότητα της τάξεως των 77 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Στα ταμεία των τραπεζών έχουν εισχωρήσει ποσά άνω των 30 δις ευρώ που προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (30,3 δισ. ευρώ), καθώς το απόθεμα των καταθέσεων από τα 142 δισ. ευρώ έχει φθάσει αισίως τα 161,7 δισ. ευρώ, περίπου τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank, είχαν απορροφήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα η οποία αγγίζει τα 47 δισ. ευρώ (46,9 δισ. ευρώ).Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων ανεβάζει τη συνολική ρευστότητα του συστήματος στα 77,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος  στην πραγματική οικονομία έχει κατευθυνθεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ρευστότητας μέσω του δανεισμού που έχει λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από το πιστωτικό σύστημα. Στον αντίποδα αρνητική ήταν καθαρή ροή δανείων από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούλιο. Οι τράπεζες  την περίοδο αυτή δεν σταμάτησαν να εκταμιεύουν νέα δάνεια, όμως αυτά  ήταν λιγότερα από τα ποσά που εισέπραξαν από τους δανειζόμενους για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Έτσι από την αρχή του χρόνου έως τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 134 εκατ. ευρώ.

Αυτός που φαίνεται να έχει ευνοηθεί περισσότερο είναι το Ελληνικό Δημόσιο καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς την Γενική Κυβέρνηση έφθασε τα 16,1 δισ. ευρώ.

Η εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ έφθασε τον Ιούλιο τα 47 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης (TLTRO) που διαθέτει η Φρανκφούρτη με αρνητικό επιτόκιο (-1%).

Στη πράξη, δηλαδή, πρόκειται για επιδότηση και όχι για δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας της ευρωζώνης. Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο εργαλείο αυτό, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 οπότε και η ΕΚΤ αποφάσισε για μία ακόμη φορά να δέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για την χρηματοδότηση των τραπεζών.