Ελλάδα 2.0: Επανάσταση και στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Ελλάδα 2.0: Επανάσταση και στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Στην διόλου τιμητική 86η θέση στον κόσμο - μεταξύ 190 οικονομικών - και στην 18η μεταξύ των 27 της ΕΕ φιγουράρει η Ελλάδα όσον αφορά στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Άλλη μια γραφειοκρατική τρέλα που καθιστά «γολγοθά» την εμπλοκή ενός ιδιώτη με την κατασκευή μιας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου, μπαίνει στο «στόχαστρο» του Ελλάδα 2.0. Ήδη από το φθινόπωρο ξεκινά η μεταρρύθμιση μετατροπής σε ηλεκτρονικής όλης της διαδικασίας έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες - από τον Αύγουστο τα αστυνομικά τμήματα ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις οικοδομικές άδειες απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη και από την υποχρέωση να τρέχει να δηλώσει και στην αστυνομία την έναρξη εργασιών - θα εντατικοποιηθεί με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο η πολύμηνη αναμονή για την έκδοση της άδειας και η εμπλοκή με το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Στα τελικά κείμενα του Ελλάδα 2.0 περιγράφεται αναλυτικά ο δρόμος που θα ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ο οποίος είναι ο εξής: η έκδοση της οικοδομικής άδειας να γίνεται ταχύτατα, ηλεκτρονικά αλλά και με ασφάλεια ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας.

Διασύνδεση του συστήματος e-adeies με την Πυροσβεστική

Ένα από τα πρώτα βήματα που προγραμματίζεται να γίνει από το φθινόπωρο του 2021 είναι η διασύνδεση του συστήματος e-άδειες (λειτουργεί μέσω του ΤΕΕ) με την Πυροσβεστική. Έτσι, θα περιοριστεί η πολυήμερη αναμονή για να εγκριθεί η άδεια οικοδομής από την πυροσβεστική υπηρεσία. Μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2022, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση και με τον ΕΦΚΑ. Σήμερα, χρειάζεται αποδεικτικό καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του μηχανικού. Με την διασύνδεση, ουσιαστικά αυτή η υποχρέωση που υπάρχει σήμερα, θα πάψει να υφίσταται καθώς ο έλεγχος θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Διασύνδεση του e-adeies με ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ

Ουσιαστικό βήμα που προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι η διασύνδεση του e-adeies με τον ΔΕΔΔΗΕ. Με αυτό τον τρόπο ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνεται άμεσα για την επιφάνεια του υπό ανέγερση ακινήτου ενώ θα απλοποιηθεί ριζικά η διαδικασία ηλεκτροδότησης του ακινήτου. Αντίστοιχα, για το 4ο τρίμηνο του 2022 προγραμματίζεται και η διασύνδεση με τον ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα ολοκληρωθεί με το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά στο κόστος έκδοσης της οικοδομικής άδειας κάτι που αυτή τη στιγμή συνιστά «γρίφο» για τους ενδιαφερόμενους. Το ζητούμενο είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο δήμων στην Ιταλία ή στην Πορτογαλία το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη on line εργαλείων μέσω των οποίων και οι μηχανικοί αλλά και οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν το ακριβές κόστος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Αυτή η… επανάσταση του αυτονόητου (να μπορεί δηλαδή να γνωρίζει εκ των προτέρων ο επενδυτής πόσο θα του κοστίσει ένα κρατικό έγγραφο) προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.