Εκτός τεκμηρίων άνεργοι, φοιτητές και πολύ χαμηλά εισοδήματα

Εκτός τεκμηρίων άνεργοι, φοιτητές και πολύ χαμηλά εισοδήματα

Κατατέθηκαν στη Βουλή από το οικονομικό επιτελείο οι τροπολογίες με τις οποίες ουσιαστικά κλείνουν τα «κενά» που υπήρχαν στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως την προσεχή Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Η βασικότερη από τις συγκεκριμένες τροπολογίες είναι αυτή που προβλέπει ότι τα εισοδήματα τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Ειδικότερα, με τη διάταξη η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ορίζεται ότι «παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ).

Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα». 

Σε άλλη εξάλλου τροπολογία προβλέπεται ότι κοινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλλουν και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ και σε αυτούς ισχύουν όσα και για τους έγγαμους εκτός εάν έχει προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο σύμφωνο.