Εκτός δείκτη MSCI επτά κινεζικές εταιρείες λόγω αμερικανικών κυρώσεων

Εκτός δείκτη MSCI επτά κινεζικές εταιρείες λόγω αμερικανικών κυρώσεων

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει επτά εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Ο MSCI ανακοίνωσε ότι οι επτά εταιρείες - που περιελάμβαναν τη SMIC, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chipmap της Κίνας - θα αφαιρεθούν από τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών της στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης στις 5 Ιανουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του MSCI πριν τρία χρόνια να συμπεριλάβει αυτές τις εταιρείες άνοιξε ένα νέο μέτωπο στο debate, για το αν και το πώς θα εισαχθούν οι εγχώριοι κινεζικοί τίτλοι στα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Ο Λευκός Οίκος επικρότησε την κίνηση της από τον MSCI. «Για χρόνια οι Αμερικανοί επενδυτές χρηματοδότησαν εν αγνοία τους κινεζικές κομμουνιστικές στρατιωτικές εταιρείες, οι οποίες βοηθούν τον [Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό] να απειλήσει τις ΗΠΑ και τα συμμαχικά μέλη της υπηρεσίας», δήλωσε ο Τζον Ουλγιοτ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, αυτό τελειώνει».

Πριν λίγο καιρό, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ακόμη κίνηση του Λευκού Οίκου να πιέσει το Πεκίνο να σταματήσει την τακτική των «καταχρηστικών» -σύμφωνα με τον ίδιο- επιχειρηματικών πρακτικών, υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν σε κινεζικές επιχειρήσεις που ανήκουν ή ελέγχονται από τον στρατό της Κίνας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 31 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η China Mobile Ltd και η China Telecom Corp Ltd. Εάν στην πορεία οι ΗΠΑ διαπιστώσουν ότι και άλλες εταιρείες έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό, θα δώσει περιθώριο στους αμερικανούς επενδυτές να εκποιήσουν τις συμμετοχές τους σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία ένταξης των εν λόγω εταιρειών στη «μαύρη λίστα».