ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Έκπληξη από τη Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές»

Έκπληξη από τη Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές»

Στην αναβάθμιση του outlook για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προχώρησε σήμερα η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές» από «σταθερές», αντικατοπτρίζοντας την εκτίμηση για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα στους επόμενους 12-18 μήνες.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες. Η Moody’ s αναθεώρησε σήμερα τις προοπτικές των τραπεζών παγκοσμίως, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το κλίμα βελτιώνεται με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται το outlook, ωστόσο υπάρχουν και τραπεζικά συστήματα όπως αυτό της Γερμανίας που θα αργήσουν να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η απόφαση για αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε «θετικές» από «σταθερές» αποδίδεται τόσο στην αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όσο και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια.

Πιο αναλυτικά, η Moody's αναφέρει στην έκθεσή της ότι η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες της ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση όσον αφορά τη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, καθώς και για σταδιακή ενίσχυση από μία χαμηλή βάση των κερδών των τραπεζών από τη βασική δραστηριότητά τους (core earnings).

Σημειώνεται ότι οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα αντανακλούν την αξιολόγηση του Moody's για τις βασικές πιστωτικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η αντιπρόεδρος της Moody's, Λουίζ Λούντμπεργκ, αναφέρει ότι «αναμένουμε ότι η όποια επιδείνωση όσον αφορά τον κίνδυνο για το ενεργητικό των τραπεζών θα είναι περιορισμένη και ότι τα κέρδη τους θα αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού».

«Παρά κάποιες πιο θετικές ενδείξεις, οι επιχειρηματικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες καθώς οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν σταδιακή τη στήριξη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα ανακάμπτουν με διαφορετικές ταχύτητες», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε επίσης το outlook του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε θετικό από σταθερό, καθώς και πέντε άλλων χωρών - των Φινλανδία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πορτογαλίας και Σλοβακία - σε σταθερό από αρνητικό, ενώ διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για τις τράπεζες σε Αυστρία, Τσεχία, Ιρλανδία και Πολωνία.