Εκβιασμός με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Εκβιασμός με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Νέα ταλαιπωρία επεφύλασσε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους, αλλά δεν εισπράττουν τα ενοίκια, αφού με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή τους οδηγεί στη… Δικαιοσύνη.

Το «κίνητρο» είναι απλό και στις περισσότερες περιπτώσεις πάντα πιάνει αφού, στο εξής, από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016, μόνο με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες θα αποφεύγουν τη φορολόγησή τους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει, ύστερα από την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την παραχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.

Με το νέο τρικ, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, αφού υπολογίζει ότι λίγοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα «τρέχουν» τους ενοικιαστές τους στα Δικαστήρια, ειδικά εάν γνωρίζουν ότι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πληρώσουν.

Πολύ απλά το υπουργείο Οικονομικών, με τη νέα διάταξη, θέτει το εκβιαστικό δίλημμα στους ιδιοκτήτες ή να πετάξουν στο δρόμο τους ενοικιαστές τους, ακόμη κι αν είναι άποροι, ή να κινηθούν δικαστικά εναντίον τους.

Η μετάθεση της ευθύνης, αντί μιας ουσιαστικής λύσης σε ένα υπαρκτό και καθημερινό πλέον πρόβλημα της κοινωνίας, είναι πάντως η πάγια τακτική της κυβερνητικής συμμαχίας αφού αδυνατεί να δίνει λύσεις.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου προβλέπουν ότι τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.