Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Εισαγγελέας «ξεσκονίζει» την εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα βρίσκεται από χθες κάθε έγγραφο που σχετίζεται με εισηγήσεις υπηρεσιών, αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ, έως αξιολογήσεις οίκων και νομικών συμβούλων σχετικά με την εξαγορά από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, της εταιρείας EDS του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ.

Η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας ξεκίνησε όπως λένε οι πληροφορίες αυτεπάγγελτα, έπειτα από το θόρυβο που προκλήθηκε για το θέμα, και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η εξαγορά έγινε εν μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Fyrom για το ονοματολογικό, και συγκεκριμένα δύο μόλις μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών (17/6/2018).

Τα χρήματα της απόκτησης είχαν κατατεθεί στον προσωπικό λογαριασμό του Ανγκιούσεφ ενώ η εξαγορά είχε γίνει μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, όπου και έχει τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής της βιομηχανίας ζάχαρης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Λάντζας. Το θέμα είχε πυροδοτήσει πολιτικό σάλο και στα Σκόπια, με την αντιπολίτευση του VMRO να ρωτά γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα της ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, που κατέληξαν και γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ συμφώνησε την πώληση της εταιρείας δυο μόλις μήνες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελία ζήτησε και παρέλαβε χθες από τη ΔΕΗ, ένα πολύ μεγάλο όγκο εγγράφων που σχετίζεται με την εξαγορά : Αφορούν από αξιολογήσεις, και εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων έως αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων ακόμη και αξιολογήσεις οίκων και νομικών συμβούλων σχετικά με την εξαγορά της EDS.
Πηγές της ΔΕΗ δηλώνουν ικανοποίηση για τη παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού όπως λένε η απόφαση εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια, τονίζοντας μάλιστα ότι θα του δώσουν πρόσβαση ακόμη και στις αποτιμήσεις των συμβούλων που είχαν αποτιμήσει την EDS, παρ'' ότι είχε αρνηθεί να το κάνει κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η εισήγηση για την εξαγορά της EDS φέρεται να προήλθε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, που έχει δύο μόλις χρόνια ζωής. Η "PPC Albania" που ιδρύθηκε το 2016 με μετοχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ, εδρεύει στα Τίρανα, και ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, διαδραμάτισε κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο στην εξαγορά.

Σημειωτέον ότι μη ΔΕΗ να πλήρωσε 4,8 εκατ. ευρώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ για να εξαγοράσει την εταιρεία του EDS, όμως φορτώθηκε ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις της, ύψους… 26 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πήρε μαζί και το δανεισμό της, που υπερβαίνει κατά… 5 και πλέον φορές το ποσό της αγοράς. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για το α'' εξάμηνο του 2018, αποκαλύπτουν ότι η εξαγορά κόστισε κάτι περισσότερο στη ΔΕΗ.