Έγραψε ιστορία η Citi με την πρώτη γυναίκα CEO «μεγάλων» τραπεζών

Έγραψε ιστορία η Citi με την πρώτη γυναίκα CEO «μεγάλων» τραπεζών

Η τοποθέτηση της Τζέιν Φρέιζερ στην θέση της διευθύνοντος συμβούλου της Citigroup μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη είναι ωστόσο μια ιστορική στιγμή για την Wall Street και τον τραπεζικό κλάδο γενικότερα καθώς πρόκειται για την πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην ιστορία των λεγόμενων "μεγάλων" τραπεζών.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Μαικ Κορμπατ γνωστοποίησε ότι θα παραιτηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο από το αξίωμά του, το όποιο θα παραχωρήσει στην Φρέιζερ. Η Σκωτσεζα- δυνάμει- CEO εκτελεί χρέη επικεφαλής του τραπεζικού τομέα της Citigroup. Μάλιστα, βρίσκεται στην εταιρεία εδώ και 16 χρόνια.

"Εχω συνεργαστεί με την Τζέιν πολλά χρόνια και είμαι περήφανος που με διαδέχεται", δήλωσε ο Κορμπατ. "Με την ηγεσία, την εμπειρία και τις αξίες της, ξέρω ότι θα γίνει εξαιρετική CEO".

Η τοποθέτηση της Φρέιζερ σημαίνει ότι 31 από τους 500 CEO του δείκτη S&P είναι γυναίκες, την ώρα που η Citi γίνεται η πρώτη από τις έξι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που θα έχει γυναίκα επικεφαλής σε ένα κλάδο που "ανδροκρατειται" εδώ και δεκαετίες.

Η Citigroup θεωρείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, με βάση το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η τράπεζα υπέστη σοβαρό πλήγμα επειδή είχε περιορισμένες δραστηριότητες στο consumer banking σε μια εποχή που οι επενδυτές προτιμούσαν τη σταθερότητα του retail banking από τα ασταθή κέρδη των κεφαλαιαγορών και της επενδυτικής τραπεζικής. Τα ασυνεπή αποτελέσματα από τις μεγάλες δραστηριότητές της σε ξένες αγορές, όπως το Μεξικό, επηρέασαν και αυτά τις αποδόσεις της τράπεζας.