Έφεση ΔΕΠΑ κατά της απόφασης που μειώνει τα χρέη της ELFE

Έφεση ΔΕΠΑ κατά της απόφασης που μειώνει τα χρέη της ELFE

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου που δικαίωνε την ELFE και καλούσε τη ΔΕΠΑ να της επιστρέψει ποσά ύψους 63 εκατ. ευρώ (για την περίοδο 2010-2015), κατέθεσε χθες η διοίκηση της τελευταίας.

Σε ένα ακόμη επεισόδιο της μακράς δικαστικής διαμάχης των δύο πλευρών, η ΔΕΠΑ προσέφυγε χθες στο Εφετείο Αθηνών κατά της προ μηνών απόφασης του Πρωτοδικείου, που θεωρούσε καταχρηστικό τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου, δηλαδή τη φόρμουλα της Gazprom, η οποία συνδέει τις τιμές με ρήτρα πετρελαίου, και την οποία η ελληνική εταιρεία μετακυλίει στους πελάτες της.

Στο σενάριο που η υπόθεση τελεσιδικήσει, και δικαιωθεί η ELFE, τότε η ΔΕΠΑ θα χρειαστεί να επανυπολογίσει εξαρχής την οφειλή της βιομηχανίας λιπασμάτων, ύψους 126 εκατ ευρώ, για τα οποία όμως ούτως ή άλλως έχει εγγράψει πρόβλεψη στον ισολογισμό της. Επίσης, εφόσον πάντα τελεσιδικήσει η υπόθεση, ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ, να ζητήσουν επίσης επανυπολογισμό των χρεώσεών τους, θεωρώντας ότι η φόρμουλα Gazprom είναι καταχρηστική και σε βάρος του ανταγωνισμού.

Στην απόφαση του Οκτωβρίου το δικαστήριο είχε τότε υποστηρίξει ότι η τιμολόγηση της ΔΕΠΑ προς τους πελάτες της θα έπρεπε να ακολουθεί τα μοντέλα των αγορών της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, που δεν συνδέουν το φυσικό αέριο με ρήτρα πετρελαίου, άποψη που αντικρούει στην έφεση της η ελληνική εταιρεία υποστηρίζοντας ότι εκατοντάδες συμβόλαια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έως την Ουγγαρία, έχουν παρόμοια ρήτρα πετρελαίου, με το δικό της.

Ο λόγος είναι απλός, η ΝΑ Ευρώπη δεν έχει τις διασυνδέσεις της Δυτικής και Βόρειας, δεν υπάρχουν hubs, όπως το ολλανδικό (TTF), και όλες οι χώρες της περιοχής τροφοδοτούνται με τον ίδιο τύπο συμβολαίου από ένα και μόνο προμηθευτή, δηλαδή τη Gazprom.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Σε μια άλλη αντιδικία, αυτή με τη τουρκική BOTAS, που αφορά στο Διαιτητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με χθεσινή εξέλιξη η ΔΕΠΑ αναδείχθηκε νικητής. Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η ίδια η εταιρεία, προκειμένου να ανατρέψει αρνητική για την ίδια παλαιότερη απόφαση. Η αντιδικία της ελληνικής με τη τουρκική πλευρά αφορούσε στις τιμές τιμολόγησης του αερίου που προμηθεύονταν η πρώτη από την τελευταία, από το 2011 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς επειδή η απόφαση αφορά σε μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αποφέρει, αναδρομικά, σημαντικά ποσά στα ταμεία της ΔΕΠΑ, αλλά και θα της εξασφαλίσει από εδώ και στο εξής χαμηλότερη τιμή προμήθειας αερίου. Σημειωτέον ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με τη τουρκική BOTAS λήγει κανονικά το 2021.