7ος χρόνος, ημέρα 2229η
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

Economist: Πιθανότατα εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα, στα επόμενα πέντε χρόνια

Economist: Πιθανότατα εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα, στα επόμενα πέντε χρόνια

Η Ελλάδα ενδέχεται να εξέλθει από την ευρωζώνη το προσεχές καλοκαίρι, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, εκτιμούν οικονομολόγοι σύμφωνα με την Telegraph.

Η αβεβαιότητα μετά από ενδεχόμενη υπερψήφιση του «ναι» για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, θα θέσει αφόρητη πίεση στα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα της οικονομίας της Ελλάδας, σε μια εποχή που αγωνίζεται παράλληλα να αντιμετωπίσει την ροή προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι γενικότερα η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη κάτω τεράστια πίεση και ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε από τώρα «να τη σπρώξει στο γκρεμό».

Η χώρα, όπως επισημαίνεται, έχει να καλύψει μεγάλες αποπληρωμές χρέους στα μέσα του 2016, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συνιστάται το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα είναι απίθανο να προκαλέουν σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ σε άμεσο χρονικό διάστημα.

«Ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε πιθανότατα να χειριστεί μεμονωμένα ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση του προσφυγικού, θα ήταν απίθανο να τα καταφέρει στην περίπτωση όπου αυτές οι κρίσεις εκδηλωθούν ταυτόχρονα», αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Η Ευρώπη τεντώνεται στα όρια».

Όπως τονίζεται, οι προσφυγικές ροές στις ακτές της Ελλάδας ασκούν συνεχείς πιέσεις στην οικονομία.

«Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι στα μαχαίρια με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τους όρους της τελευταίας συμφωνίας διάσωσης, ενόψει μεγάλης αποπληρωμής ομολόγων της τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος της Ελλάδα ξανά σε κρίση είναι έντονος», αναφέρει η μελέτη. 

Διαβάστε ακόμα:

- Υπονοούμενο W. Schaeuble για Grexit