Έχασε το μομέντουμ της η κινέζικη οικονομία τον Απρίλιο

Έχασε το μομέντουμ της η κινέζικη οικονομία τον Απρίλιο

Έχασε το μομέντουμ της η οικονομία της Κίνας τον Απρίλιο, αποτυπώνοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, καθώς αντιμετωπίζει την ισχυρή εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Το κράτος συνέχισε να ενισχύει τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επιβραδύνθηκαν και η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης έλαβε χώρα με τον πιο αργό ρυθμό από το 2004.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανεμική κατανάλωση των νοικοκυριών σε συνδυασμό με μια συνολικά αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία δείχνει πως η Κίνα χάνει τις «μηχανές»της ανάπτυξής, την ώρα που τις έχει ανάγκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επέβαλε δασμούς 25% σε κινέζικα προϊόντα την περασμένη εβδομάδα, πλήττοντας τους κινέζους παραγωγούς.

Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2003, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση των πωλήσεων καταναλωτικών αγαθών και καλλυντικών προϊόντων. Μάλιστα τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 8,6%.

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε 5,4% και ήταν χαμηλότερη από την αύξηση 6,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές αλλά και είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίση πριν από μια δεκαετία.