7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Δωρεάν γονικές παροχές με «ασπίδα προστασίας» για το ξέπλυμα χρήματος

Δωρεάν γονικές παροχές με «ασπίδα προστασίας» για το ξέπλυμα χρήματος
Shutterstock

Το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών και μετοχών μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα. Και σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί μετά την 01/10/2021 θα περιέχει και «ασπίδα προστασίας» από όσους θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο μέτρο για να «ξεπλύνουν χρήμα».

Πολύ εύκολα πηγαίνει το μυαλό του επιτήδειου στο εξής: χρήμα από παράνομη δραστηριότητα, δωρίζεται χωρίς φόρο με μια απλή δήλωση στα τέκνα ή στα εγγόνια και «ξεπλένεται» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ασπίδα προστασίας θα είναι η εξής: ο γονιός ή ο παππούς που θα δωρίζει τα χρήματα, δεν θα επιβαρύνεται με φόρο για τη συναλλαγή. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να κάνει μια δήλωση μεταβίβασης των χρημάτων στην εφορία. Οι φορολογικές αρχές με τη σειρά τους θα ελέγχουν αν αυτός που δωρίζει τα χρήματα θα μπορεί να τα δικαιολογήσει με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του των τελευταίων ετών. Με λίγα λόγια, το «πόθεν έσχες» δεν παύει να ισχύει. Αυτός που δωρίζει πρέπει να μπορεί να αποδείξει τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων.

Σταδιακά, η δήλωση των γονικών παροχών σε χρήμα θα αρχίσει να γίνεται ηλεκτρονικά. Μέσω ειδικής εφαρμογής θα δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά. Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων. Ουσιαστικά, η εφορία θα ψάχνει αν από το εισόδημα παρελθουσών χρήσεων, ή από το προϊόν πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν, καλύπτεται το ποσό της γονικής παροχής σε χρήμα. Σε περίπτωση μη κάλυψης, ο γονιός θα φορολογείται για το ακάλυπτο ποσό με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμη και στο 44% καθώς θα ενεργοποιείται η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.