Δομοτεχνική-Fortisis: 300 ηλεκτρικά «βενζινάδικα» την επόμενη διετία

Δομοτεχνική-Fortisis: 300 ηλεκτρικά «βενζινάδικα» την επόμενη διετία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άνοιγμα στο χώρο της «πράσινης» ενέργειας επενδύοντας στο... μέλλον όπου θα καταγραφούν... τεκτονικές αλλαγές στην κίνηση των οχημάτων κάνει ο όμιλος Δομοτεχνική, ο μεγαλύτερος μη εισηγμένος κατασκευαστικός όμιλος της Βόρειας Ελλάδας, που έχει πλέον κάνει μεγάλη επέκταση στον ξενοδοχειακό κλάδο, μέσω της γνωστής αλυσίδας Domotel Hotels & Resorts.

Ο όμιλος Δομοτεχνική λοιπόν, ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρεία FORTISIS ΕΠΕ για την από κοινού εγκατάσταση και ανάπτυξη ενός δικτύου τουλάχιστον 300 δημόσια προσβάσιμων Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Η/Ο) σε όλη την Ελλάδα!

Το project είναι σε ορίζοντα διετίας, με τις δύο εταιρείες να υπογράφουν συμφωνία μεταξύ τους, παίρνοντας έγκυρα... θέση, σε μια αγορά εν πολλοίς... παρθένα στη χώρα μας, με ισχυρά περιθώρια ανάπτυξης.

Η εταιρεία FORTISIS είναι εξειδικευμένη στο χώρο της εναλλακτικής ενέργειας αναπτύσσοντας το δίκτυο FORTIZO δραστηριοποιούμενη σε Ελλάδα και Κύπρο, διαθέτοντας κοινόχρηστες υποδομές, εφαρμογές φόρτισης κ.λπ.

Και άλλες εταιρείες έχουν έχουν ανακοινώσει δημιουργία δικτύου σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης Η/Ο, όμως πολύ μικρότερης έκτασης σε σύγκριση με τα σχέδια της συνεργασίας Δομοτεχνική και FORTISIS.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι να τοποθετηθούν έγκυρα σε μια αγορά που τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει μεγάλη κινητικότητα. Ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο στους φορείς της αγοράς αυτοκινήτου να διαθέσουν περισσότερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας η χρήση ηλεκτρονικών οχημάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, όμως το project αυτό αφορά και τον οδικό τουρισμό και τους κατόχους Η/Ο από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Πρόκειται για κίνηση που μακροπρόθεσμα θα συμβάλει και στη βελτίωση του... οικοσυστήματος των ελληνικών πόλεων που σήμερα στερούνται αντίστοιχων υποδομών και που επιβαρύνονται σημαντικά από τους ρύπους και το θόρυβο των συμβατικών οχημάτων.

Άλλωστε, υπάρχουν στόχοι από την E.E. για σταδιακή απεξάρτηση των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που νομοτελειακά τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ολόκληρες πόλεις, ολόκληρες βιομηχανίες, φέρνοντας επανάσταση στο συγκοινωνιακό και οδικό status quo.

Τι τονίζει ο δ/νων σύμβουλος της Δομοτεχνικής στο Liberal

Μιλώντας στο Liberal για το project ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δομοτεχνική κ. Χάρης Αλεξόπουλος επισήμανε ότι «πρόκειται για επένδυση που εντάσσεται στη φιλοσοφία διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων του ομίλου μας. Άλλωστε, δεν είμαστε ξένοι με τα δίκτυα διανομής, καθώς έχουμε είκοσι χρόνια εμπειρίας.

Ο όμιλός μας έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην πράσινη ενέργεια, ενώ αυτό το project είναι ένα καινούριο βήμα καινοτομίας και τεχνολογίας και αφορά τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα και τις υποδομές φόρτισης, μέσω της ανάπτυξης 300 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι «έχουμε ξεκινήσει ήδη την εγκατάσταση τέτοιων έξυπνων σταθμών φόρτισης, τόσο στα ξενοδοχεία του ομίλου μας, όσο και σε μεγάλα πάρκινγκ, όπως ο μεγάλος σταθμός αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης».

Ο ίδιος δεν ήθελε να δώσει οικονομικά στοιχεία για το ύψος της επένδυσης, καθώς όπως τόνισε «οι σταθμοί δεν είναι όλοι ίδιοι, άλλοι θα είναι υπό τη “σκέπη” καταστημάτων, άλλοι αυτόνομοι κ.λπ.».

Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι «αυτοί οι σταθμοί θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια σε μπαταρίες, όταν δεν υπάρχει ζήτηση, ενώ υπάρχει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και συνέργειες με διεθνείς εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στο χώρο, για το πως θα διαμορφωθεί ένα ολιστικό δίκτυο που θα τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια. Όλα αυτά, είναι στα σπάργανα στη χώρα μας, αντιθέτως με άλλες χώρες που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια τέτοια δίκτυα», επισημαίνει ο επιχειρηματίας.

Σε ερώτηση του Liberal πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινούνται σήμερα στη χώρα μας, ο κ. Αλεξόπουλος σημειώνει ότι είναι «μόλις 250 συνολικά αυτή τη στιγμή. Πάντως, είναι ένα business plan που έρχεται ως απάντηση στους καιρούς, υπάρχει άλλωστε νομοθεσία, αλλά έρχεται να ωθήσει στη διάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση οχημάτων».

Ποια είναι η Δομοτεχνική

Η Δομοτεχνική ιδρύθηκε πριν 54 χρόνια και έχει εξελιχθεί σε μια από τις καλύτερες μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Έχει θυγατρικές σε Ελλάδα και Βαλκάνια, απασχολεί πάνω από 600 άτομα προσωπικό κυρίως υψηλής εξειδίκευσης και εκπαίδευσης, ενώ πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει πτυχίο 6ης τάξης και δραστηριοποιείται κύρια στην κατασκευή έργων οικοδομικών και οικιστικής ανάπτυξης, ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, αναπαλαίωσης και αποκατάστασης κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, έργων υποδομής, γεφυροποιίας και οδοποιίας, αεροδρομίων και λιμενικών, όπως επίσης έργων ηλεκτρομηχανολογικών και ενεργειακών σταθμών.

Η εταιρεία έχει μεγάλη εξειδίκευση στα μεγάλα, σύνθετα και απαιτητικά έργα, έχοντας και τις ανάλογες πιστοποιήσεις από διεθνείς οίκους, ενώ έχει επεκταθεί σ'' όλο το φάσμα της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Παρά την κρίση στις κατασκευές η εταιρεία διεκδικεί και εξασφαλίζει σημαντικά τουριστικά projects όπως το εμβληματικό Amanzoe στο Πόρτο Xέλι, ενώ χτυπάει και έργα δημοσίου.

Πλην της μητρικής που έχει το πτυχίο της 6ης τάξης, διαθέτει και εφτά θυγατρικές σε Ελλάδα και Βαλκάνια όπως Domotel, Domotel Xenia Volou, ΕΛΙΞ Α.Τ.Ε., Greek Solar Energy, Domotechniki d.o.o. θυγατρική σε Σεράγεβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Domotechniki S.A. θυγατρική στα Σκόπια και Domonti Ε.Π.Ε.

Πολλά από τα έργα της, είναι ταυτισμένα κατ'' απόλυτο τρόπο με την πόλη της Θεσσαλονίκης όπως

Πύργος Ο.Τ.Ε. στη Δ.Ε.Θ. (1970), Πύλες εισόδου και περίπτερα της Δ.Ε.Θ. (1980-1998), Θέατρο Κήπου (1997), Κλειστό Ηλιακό Γυμναστήριο Ευόσμου (1990), Μητροπολιτικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Εκσυγχρονισμός Αεροδρομίου «Μακεδονία» (1997) κ.λπ.

Η Δομοτεχνική είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διαχείρισης ποιότητας ISO9001 και επαγγελματικής ασφάλειας και υγιεινής OHSAS. Επίσης, είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO14001, καθώς αναπτύσσει βιοκλιματικά κτίρια με πρότυπο το υπό ανέγερση συγκρότημα Green45 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, και εφαρμόζει ολική ανακύκλωση σε εγκαταστάσεις και έργα.

Ποια είναι η Fortisis

Η εταιρεία FORTISIS διαθέτει φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, εφαρμογές φόρτισης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε τοπικές και περιφερειακές αρχές, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη και λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η FORTISIS συμμετέχει σε κοινοπραξίες με κατασκευαστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, ερευνητικά ινστιτούτα, φορείς ανάπτυξης προτύπων και άλλους οργανισμούς για να «μπολιάζει» τις τελευταίες τεχνολογίες με τα συστήματα ανεφοδιασμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το δίκτυο FORTIZO αριθμεί σήμερα 21 σημεία επαναφόρτισης ημιταχείας (AC) και ταχείας (DC) φόρτισης, τα οποία είναι εγκατεστημένα κυρίως στην Αττική.

Το FORTIZO παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές σταθμών αυτοκινήτων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, γραφείων, πρατηρίων καυσίμων κ.α. να εγκαταστήσουν και να εκμεταλλευτούν κάποιο σταθμό φόρτισης Η/Ο.

Τον περασμένο Νοέμβρη η Θεσσαλονίκη απέκτησε το πρώτο σημείο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημόσιο χώρο. Είναι μέσα σε κλειστό χώρο στάθμευσης, απέναντι από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ανήκει στο δίκτυο της FORTISIS, ενώ μπορεί να φορτίζει όλους τους τύπους ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο ειδικός αυτός σταθμός λειτουργεί με συνδρομή, χρήση πιστωτικών καρτών ή εναλλακτικά με ειδική εφαρμογή για κινητά και φορητές συσκευές και μπορεί να φορτίσει γρήγορα ένα Ι.Χ αυτοκίνητο ακόμη και με κλείσιμο ηλεκτρονικού «ραντεβού».