Δίχως προηγούμενο η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες

Δίχως προηγούμενο η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες

Με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να μην είναι ορατές στην κτηματαγορά, που λειτουργεί, σε δύσκολες συγκυρίες ως καταφύγιο διασφάλισης της ρευστότητας, η πολυτελής και υπερπολυτελής κατοικία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. Το καλό κλίμα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ζωής και τις πολυάριθμες επιλογές για αγορά κατοικία «δίπλα στη θάλασσα» διατηρούν στα ύψη τη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνα της Sotheby’s το 2021, τα αιτήματα από το εξωτερικό για απόκτηση δεύτερης κατοικίας αυξήθηκαν κατά 120%, σε ετήσια βάση.

«Είναι δίχως προηγούμενο το ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες, με τη ζήτηση να τοποθετείται σε όρους αξίας, στο ποσό των 4,2 δισ. ευρώ. Είναι, δε, διπλάσια σε σχέση με το 2020, ενώ ο όγκος των πωλήσεών μας έχει αυξηθεί κατά δυόμιση φορές» σημειώνει ο πρόεδρος και CEO της εταιρίας που εξειδικεύεται στην αγορά πολυτελούς κατοικίας Σάββας Σαββαΐδης.

Πού επικεντρώνεται η ζήτηση; Στην Μύκονο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάρο, την Λευκάδα και τους Παξούς, ενώ ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται για νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Ιθάκη και η Σύρος. Υψηλή ζήτηση προσελκύει και η Πελοπόννησος λόγω και της υλοποίησης εμβληματικών επενδύσεων, όπως το τουριστικό θέρετρο Costa Navarino όπου έχουν αναπτυχθεί πολυτελείς βίλες επιφάνειας 235 – 295 τ.μ. με 3-4 υπνοδωμάτια σε περιβάλλοντα χώρο από 700 τ.μ. έως 1.300 τ.μ.

Ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης για πολυτελείς κατοικίες είναι το γεγονός ότι το 2021 κατεγράφησαν συναλλαγές-ρεκόρ άνω των 16.700 ευρώ ανά τ.μ. για παραθαλάσσια ακίνητα. Τρεις ακόμη, συναλλαγές σε ιστορικό υψηλό τιμών αφορούν πολυτελή διαμερίσματα στην Αττική Ριβιέρα. Στην κατηγορία των υπερπολυτελών ακινήτων, κυρίαρχα της ζήτησης είναι τα σπίτια που βρίσκονται στα προάστια, παρά στο κέντρο των πόλεων, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας Zillow.

Από που προέρχεται η ζήτηση; Σύμφωνα με έκθεση της Sotheby’s, οι Αμερικάνοι, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ελβετοί και οι Γερμανοί κρατούν τα σκήπτρα της ζήτησης. Ολοένα όμως, και μεγαλύτερο αποτύπωμα αποκτούν Έλληνες του εξωτερικού, ενώ στους παραδοσιακούς αγοραστές πολυτελών ακινήτων ανήκουν οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί.

Τα φορολογικά κίνητρα προς ιδιαίτερα εύπορους ξένους για την μεταφορά της φορολογικής έδρας τους στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, την αναβάθμιση των αεροδρομίων, τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών λιμένων, αλλά και τη βελτίωση της ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα τείνει να αποτελέσει έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για άτομα υψηλότατης εισοδηματικής κατηγορίας. Επίσης, τουριστικά projects, όπως η μετατροπή του  Σκορπιού, σε προορισμό για Κροίσους-υπολογίζεται ότι η διαμονή στο νησί, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 άτομα, θα κοστίζει ανά εβδομάδα 1 εκατ. ευρώ, έχουν θέσει την Ελλάδα στο χάρτη της πολυτελούς κατοικίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει και ο οικιστικός πύργος του Ελληνικού (Marina Tower) του οποίου τα πολυτελή διαμερίσματα έχουν ήδη προπωληθεί.