Δεσμεύτηκαν για αφορολόγητο - Δεν μπορεί να περάσει ούτε τις 120 δόσεις

Δεσμεύτηκαν για αφορολόγητο - Δεν μπορεί να περάσει ούτε τις 120 δόσεις

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Ο Αλέξης βιάζεται γιατί θέλει εκλογές, ο Ευκλείδης καθυστερεί γιατί αφενός δεν θέλει εκλογές τώρα, αφετέρου ενδιαφέρεται μόνο για το τεχνοκρατικό του προφίλ στην Ευρώπη της επόμενης μέρας…

Την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, στις 6 Μαΐου αλλά και την οριστική εκταμίευση των 974 εκατ. Ευρώ που ενέκρινε το τελευταίο Eurogroup, περιμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ανάψει το «πράσινο φως» για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα ήταν απλό:

«Περιμένετε να δούμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού, να αποτιμήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών, να δούμε γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δεν μειώνονται και κατόπιν θα συζητήσουμε μία ακόμη ρύθμιση οφειλών προς τα δημόσια Ταμεία.»

Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις δεν έγινε αποδεκτό από τις Βρυξέλλες και ήδη έχει ξεκινήσει μια πυκνή αλληλογραφία για την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων. Οι εαρινές διακοπές στις Βρυξέλλες είναι ο μόνος λόγος που η συνεχής ανταλλαγή e mail διακόπηκε για να ξαναρχίσει από την Μεγάλη Τρίτη.

Λεφτά θα ξαναπάρουμε τον επόμενο Οκτώβριο και μέχρι τότε πολλά θα έχουν αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε όμως θα έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 Εκθέσεις Ενισχυμένης Εποπτείας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τις οποίες διαβάζουν προσεκτικά οι αγορές που θα κληθούν να αγοράσουν τα ομόλογα που διακαώς θέλει να εκδώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες προειδοποιούν τον Υπουργό Οικονομικών ότι με «στημένες μικρές εκδόσεις ομολόγων» δεν μπορεί να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές.

Με ανυπόκριτη πικρία τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα θυμούνται ότι το μακρινό 2014 με την «κακή κυβέρνηση Σαμαρά» ο ιδιωτικός τομέας είχε αντλήσει με εταιρικά ομόλογα περισσότερα από 8 δις Ευρώ, όσα δεν μπορεί να αντλήσει σήμερα από τις αγορές το επίσημο κράτος…

Προς το παρόν η Τρόικα έχει βάλει στο στόχαστρο το «πακέτο» ελαφρύνσεων και παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε καύσιμα, ΦΠΑ και 13η σύνταξη σε συνδυασμό με τις απροσδιόριστες πηγές χρηματοδότησης αυτών των μέτρων. Επίσης περιμένουν να δουν τον νέο πτωχευτικό νόμο ιδιωτών και φυσικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Οι Βρυξέλλες έχουν συνειδητοποιήσει ότι ορισμένες από τις συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν με την παρούσα κυβέρνηση γι' αυτό ήδη ενημερώνονται σχετικά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας….