8ος χρόνος, ημέρα 2434η
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022

Deals ρεκόρ στην αγορά γραφείων το πρώτο τρίμηνο

Deals ρεκόρ στην αγορά γραφείων το πρώτο τρίμηνο
Shutterstock

Ενισχύεται διαρκώς η ζήτηση για γραφεία στην Αθήνα ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία, αλλά και της περιορισμένων προσφοράς ποιοτικών χώρων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Cushman & Wakefield-Proprius για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο απορροφήθηκαν πολύ περισσότερα τετραγωνικά μέτρα γραφείων, σε σχέση με τον μέσο τριμηνιαίο όρο.

Ειδικότερα, το φετινό τρίμηνο απορροφήθηκαν στην Αθήνα γραφεία επιφάνειας 35 χιλ. τ.μ., μέγεθος που είναι υψηλότερο κατά 55%, σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι προοπτικές, σύμφωνα με την έρευνα, για το τέλος της πανδημίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος έχουν τροφοδοτήσει την αύξηση της απορρόφησης χώρων γραφείων.

Μία ακόμη ένδειξη των βελτιωμένων επιδόσεων της αγοράς γραφείων σχετίζεται με την αύξηση του μέσου μεγέθους των συμφωνιών. Το 2021 δηλαδή, τα deals που κλείνονταν αντιστοιχούσαν, κατά μέσο όρο, σε χώρους 600 τ.μ., αριθμός που έχει αυξηθεί σε 750 τ.μ.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, τοποθετούνται, ως επί το πλείστον, στο κέντρο της Αθήνας και στη Βορειοανατολική Αττική που συνδέεται με μεγάλους οδικούς άξονες. Επίσης, σημαντικό μέρος των deals προέρχεται από το Δημόσιο, τον τεχνολογικό τομέα και από συμβουλευτικές εταιρίες.

Ποιες επενδύσεις ξεχωρίζουν; Η απόκτηση από την Prodea Investments πέντε οικοπέδων στο Μαρούσι συνολικής επιφάνειας 10,4 στρεμμάτων (με υφιστάμενο κτήριο γραφείων/κατοικιών 4.172 τ.μ.) τα οποία περικλείονται από την Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι. Σκοπός της αγοράς είναι η ανάπτυξη, μετά την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου, και η εκμετάλλευση σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 17 χιλ. τ.μ.

Στα μεγάλα deals ανήκουν και η εξαγορά κτιρίου γραφείων 3.500 τ.μ. στην οδό Σταδίου από τη γερμανική επενδυτική εταιρία Ehret + Klein. Στις συναλλαγές μίσθωσης ξεχωρίζουν η ενοικίαση γραφειακών χώρων 4.500 και 2.500 τ.μ. στο Σύνταγμα και την οδό Πανεπιστημίου από κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό κενών χώρων διαμορφώνεται σε 7,45% και αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες. Επίσης, το ενοίκιο για πρώτης κατηγορίας γραφεία τοποθετείται σε 25 ευρώ ανά τ.μ. και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί τον επόμενο ένα χρόνο.

Υψηλή ζήτηση

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά, ενώ η ζήτηση για χώρους υψηλής ποιότητας με υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας παρέμεινε ισχυρή, σύμφωνα με τα κριτήρια ESG.

Η C&W αναφέρει ότι δεδομένου του αριθμού των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και των συμφωνημένων συμφωνιών, αναμένει ότι το θετικό μομέντουμ θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μακροοικονομική αστάθεια ενδέχεται να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου. Ακόμη οι ελλείψεις πρώτων υλών, αλλά και προσωπικού ενδέχεται να απειλήσουν την ολοκλήρωση των εν εξελίξει αναπτύξεων.

Όσον αφορά τα ενοίκια ανά τ.μ. διαμορφώνονται σε 25 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας και τα βορειοανατολικά προάστια, σε 16 ευρώ στην Εθνική Οδό, σε 20 ευρώ στα Νότια προάστια και σε 18 ευρώ στον Πειραιά.

Ευρύτερα, η C&W αναφέρει ότι παρά την καθιέρωση της τηλεργασίας, το γραφείο θα παραμείνει ως σημείο ενδυνάμωσης της επαγγελματικής συνεργασίας και ενίσχυσης της εταιρικής ταυτότητας και κουλτούρας.